Companii

Producatorul Finetti pregateste investitii de 10 mil. euro pana in 2008

01.12.2005, 18:05 1249

Compania din Romania este cea mai mare din grupul grec Cream Line si produce in principal pentru export.

Compania Cream Line Romania, producatorul marcii de crema de ciocolata Finetti, a anuntat ca va investi in urmatorii trei ani circa 10 milioane de euro intr-o noua fabrica, construita aproape de Bucuresti, in comuna Clinceni.

"Suntem de zece ani in Romania si am vazut ca lucrurile se schimba, iar viitorul arata o tara la fel de competitiva ca celelalte state europene. In ciuda faptului ca au existat probleme legate de birocratie, in ultimul an ele s-au diminuat considerabil, iar investitia in Romania este complet justificata", a declarat George Christoforidis, director general al Cream Line Romania.

Pana acum, compania a investit peste 2,5 mil. euro pentru constructia noii facilitati de productie pe o suprafata de 10.000 de metri patrati. Pentru a sustine intreaga investitie Cream Line va folosi atat resurse proprii, cat si credite bancare. Fabrica va deveni operationala in luna februarie a anului viitor si va genera si o crestere de 25-40% a numarului de angajati. Dupa inceperea productiei, Cream Line va continua sa investeasca in achizitionarea de noi tehnologii si in upgrade-ul celor existente.

Christoforidis a precizat ca noua fabrica va mari productia existenta si va permite lansarea de produse noi, compania pastrand insa segmentul de piata pe care activeaza. "De doi ani am inceput sa dezvoltam noi produse, iar fabrica de la Clinceni va continua pe aceasta directie, fara insa sa iesim din categoria produselor din ciocolata", a precizat directorul general al Cream Line.

Cream Line Romania este cea mai mare fabrica din cadrul grupului Cream Line, atat capacitatile de productie, cat si vanzarile fiind duble fata de cele din Grecia sau Bulgaria. Portofoliul de produse realizate in Romania numara circa 20 de repere, realizate sub nume propriu sau in sistem private label, pentru marile retele de key-accounts.

"Suntem un grup de firme orientat catre export, peste 50% din cifra de afaceri anuala a fabricilor Cream Line fiind realizata in urma activitatilor de export", adauga George Christoforidis.

El a mai spus ca pentru compania din Romania, exporturile reprezinta intre 60-70% din cifra de afaceri, destinatiile de export fiind Germania si Grecia si SUA.

"Obiceiurile de consum din Europa de Est sunt diferite de cele din Occident, unde specialitatile de ciocolata sunt mult mai apreciate. Est-europenii nu apreciaza atat de tare acest tip de produse, in primul rand pentru ca nu sunt obisnuiti cu ele decat de putin timpi", explica Christoforidis.

Cream Line Romania estimeaza in acest an o cifra de afaceri de 14 mil. euro, in crestere cu 20% fata de 2004. "In primul semestru ne-am confruntat cu criza din statele vestice, iar asteptarile noastre nu au fost atinse. In al doilea semestru insa, lucrurile s-au schimbat si vom incheia anul cu o cifra de afaceri mai mare decat in 2004 si cu un profit la nivelul anului trecut", a mai spus Christoforidis.

In Romania, compania detine peste 50% din piata, pe segmentul cremei de ciocolata.

"Piata romaneasca se dubleaza in fiecare an, mai ales datorita expansiunii retelelor de retail, care organizeaza piata si determina inchiderea unor alimentare mici, impunand anumite standarde", considera George Christoforidis.

Cream Line este o companie multinationala cu sediul central in Atena, actionarul majoritar fiind Chipita International, cu 75% din actiuni. Compania detine 3 fabrici in Grecia, Romania si Bulgaria, axate pe productia de ciocolata si specialitati de ciocolata sub brandurile Finetti si Da Vinci.

Piata ciocolatei din Romania este estimata la 100-110 milioane de dolari anul trecut, consumul fiind printre cele mai reduse din regiune.

dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO