Companii

Producatorul Kent, vanzari de 820 mil. euro

09.04.2008, 19:50 67

Producatorul de tigari British American Tobacco Trading Romania (BAT), unul dintre primii trei jucatori de pe piata locala, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 2,74 miliarde de lei (821 milioane de euro), in avans cu 39% in lei fata de anul precedent, ca urmare a cresterii accizelor la tutun si a majorarii volumului vanzarilor, potrivit agentiei Mediafax.
BAT a vandut anul trecut 13,58 de miliarde de tigarete, potrivit agentiei de stiri, cu 12% mai mult fata de anul 2007, cele mai cunoscute marci ale companiei fiind Kent, Pall Mall sau Lucky Strike. Astfel, dinamica de crestere a volumelor a fost de circa trei ori mai mica fata de cea a valorii.
Tigarile au fost in ultimii ani cele mai vandute produse ca valoare pe piata bunurilor de larg consum, vanzarile totale depasindu-le cu 50% pe cele de pe piata berii si fiind de 2,5 ori mai mari fata de bauturile racoritoare carbonatate. Cele trei alcatuiesc podiumul pietei bunurilor de larg consum, potrivit datelor agentiei de cercetare a pietei AC Nielsen, care exclude segmentul HoReCa.
Astfel, in primele 10 luni ale anului trecut vanzarile la tigari s-au ridicat la 4,1 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro), in crestere cu circa 21% fata de aceeasi perioada a anului precedent, potrivit companiei de cercetare.
BAT este prezenta pe piata romaneasca din 1997, cand a deschis o unitate de productie la Ploiesti, care are, in prezent, o capacitate de 16,7 miliarde de tigarete pe an. Compania a inceput din 2005 sa exporte o parte din productie in Bulgaria, Europa Centrala si de Est si Orientul Mijlociu.
Potrivit datelor companiei, piata romaneasca de profil s-a ridicat anul trecut la circa 1,7 miliarde de euro si peste 33,7 miliarde de tigari. Piata locala, care parcurge un ritm de crestere de circa 20% anual, este dominata de trei mari jucatori, Philip Morris, Japan International Tabacco si British American Tabacco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO