Companii

Producătorul de vinuri Purcari, care deţine podgorii şi vinării în România şi Republica Moldova, a anunţat că activitatea nu a fost perturbată semnificativ de situaţia creată de conflictul din Ucraina şi nu au fost anulate contracte

Producătorul de vinuri Purcari, care deţine  podgorii...

Autor: Roxana Rosu

08.03.2022, 10:22 285

Producătorul de vinuri Purcari, care deţine  podgorii şi  vinării în România şi Republica Moldova, a anunţat marţi la BVB că activitatea companiei nu a fost perturbată semnificativ de situaţia creată de conflictul din Ucraina şi că va continua să evalueze impactul financiar, precum şi riscurile şi incertitudinele aferente războiului asupra activităţii de business.

Anunţul vine în urma solicitării făcute pe 2 martie de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC) care cere ca ”toti emitentii sa evalueze impactul financiar, precum si orice alte riscuri si incertitudini pe care le poate avea criza din Ucraina asupra afacerilor/operatiunilor sale si sa notifice imediat”.

În acest context, Purcari a precizat că, în urma evaluării situaţiei curente de către echipa executivă, riscul ca razboiul curent din Ucraina sa se extinda si in Republica Moldova este extrem de redus, neutralitatea Moldovei fiind prevăzută în Constituţia ţării.

”De asemenea Moldova nu se incadreaza in narativa ruseasca de ”demilitarizare” si ”denazificare” utilizata de catre Federatia Rusa ca pretext pentru invadarea Ucrainei”, se mai arată în notificarea Purcari.

 Compania nu intampina în prezent perturbări semnificative în lanţul de aprovizionare, iar vânzările către Ucraina, Belarus şi Federatia Rusă reprezinta mai puţin de 6% din vânzările totale ale Grupului Purcari in 2021.

Creanţele comerciale aferente clienţilor localizaţi în Ucraina, Belarus şi Rusia reprezinta 988.000 USD. Echipa executiva considera posibilitatea de a constitui un provizion de 709.000 USD.

Purcari a precizat că nu a fost informată despre anulări semnificative ale contractelor existente.

În acelaşi timp, Republica Moldova este însă o destinatie cheie pentru refugiaţii ucraineni şi aproximativ 240.000 de ucraineni au traversat graniţa incepând cu 24 februarie 2022, reprezentand aproximativ 13% din total refugiati care au parasit Ucraina de la inceputul razboiului. Circa 8000 de refugiaţi au primit alimente la centrul de ajutor amplasat de Purcari şi peste 2.320 de refugiaţi, in principal femei si copii, au fost cazati la Chateau Purcari, in casele angajatilor Purcari si la parteneri.

Purcari gestionează circa 1.350 de hectare de podgorii şi operează cinci platforme de producţie în România şi Moldova. Grupul este lider în segmentul de vinuri premium din România, cu o cotă de circa 25% şi cel mai mare exportator de vin din Moldova, livrând în peste 30 de ţări.

Din februarie 2018, Grupul este listat la Bursa de Valori Bucuresti (simbol WINE). Compania este condusă de Victor Bostan, un veteran de peste 30 de ani în businessul vinicol şi este susţinută de investitori precum Horizon Capital, Fiera Capital, Conseq, East Capital, Franklin Templeton şi SEB.

Compania are o capitalizare de 361 mil. lei, iar acţiunile s-au depreciat cu 40% de la începutul anului, după tranzacţii de peste 33 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO