Companii

Producatorul vopselelor Köber: Businessul se confrunta cu o lipsa totala de incredere in posibilitatile de plata ale clientilor

Producatorul vopselelor Köber: Businessul se confrunta cu o lipsa totala de incredere in posibilitatile de plata ale clientilor

Aurel Köber, presedintele Köber: Un alt factor care a influentat negativ vanzarile a fost reducerea lichiditatilor din piata, care conduce la dificultati importante in recuperarea creantelor.

13.08.2009, 16:48 507

Producatorul de lacuri si vopsele Köber din Piatra-Neamt, detinut de oamenii de afaceri Aurel si Mariana Köber, estimeaza ca in al doilea semestru se va accentua scaderea consumului de vopsele pana la 30-35%, fata de 20-25% cat a fost in primul semestru, din cauza evolutiei oscilante a cererii si a reducerii cu 50% a numarului de proiecte noi de mari dimensiuni.

„Estimam o scadere cantitativa a pietei in primul semestru de circa 20 - 25% si consideram ca acest trend se va mentine si in semestrul al doilea. Este posibil ca scaderea sa se accentueze in urmatoarea perioada atingand 30 - 35%", a declarat Aurel Köber, presedintele Köber.

Compania a inregistrat in primul semestru aceeasi cifra de afaceri in lei ca in perioada similara a anului trecut, insa nu a facut publica valoarea. Compania a inregistrat anul trecut o crestere de circa 20% a cifrei de afaceri brute, pana la 50 mil. euro.

El considera ca lipsa de predictibilitate a pietei si criza din sectorul imobiliar au condus la o scadere cantitativa de 20-25% in primul semestru. Vanzarile de vopsele au inregistrat variatii bruste trecand de la perioade in care vanzarile erau foarte scazute, la doua saptamani cand nu faceau fata cererii.

„Un alt factor care a influentat negativ vanzarile a fost reducerea lichiditatilor din piata, care conduce la dificultati importante in recuperarea creantelor. Aceasta problema are ca efect secundar si o accentuare a scaderii vanzarilor ca urmare a neincrederii totale sau partiale in posibilitatile de plata ale clientilor", spune Köber. Compania analizeaza in prezent fiecare cheltuiala, in baza unei analize suplimentare de necesitate si cost. „Din cauza sezonalitatii puternice, anul acesta am redus stocurile si am gestionat mai bine aprovizionarea cu materii prime. La sfarsitul anului trecut, precum si in acest an am redus toate cheltuielile la un nivel optim tinand cont de mai multe scenarii de evolutie a vanzarilor in acest an", afirma Stefan Barna, directorul de strategie al Köber.

A renuntat la 10% din angajati

Compania a redus cu 10% numarul de angajati in prima jumatate a anului, pana la circa 430 de oameni. „Am renuntat la posturile care nu aveau incarcare 100%. De asemenea, am regandit activitatile astfel incat sa putem optimiza structura organizatorica orientat pe core-business", explica Köber.

Criza economica a afectat puternic firmele producatoare mai ales pe cele cu activitati importante de export in Uniunea Europeana, indeosebi in industria navala, unde comenzile au scazut dramatic. Astfel, Köber a resimtit o scadere mai ales in zona vopselelor industriale, care au o pondere de 30% in businessul companiei. „In sectorul industrial, mai ales in cel naval si al confectiilor metalice, comenzile din UE au scazut foarte mult. Clientii nostri intampina probleme din cauza politicii protectioniste a tarilor din vest, care indreapta comenzile industriale catre pietele interne", explica Barna.

Proiectele mari, la jumatate

Vopselele decorative, care au o pondere de 65%, sunt sustinute in prezent de lucrarile de renovari, dupa ce numarul de proiecte noi incepute in constructii s-a redus puternic fata de anul trecut. „Din estimarile noastre, numarul de proiecte noi mari a scazut cu 50% in prima jumatate a anului, in schimb lucrarile de renovari au ramas la acelasi nivel cu cel de anul trecut. Majoritatea proiectelor la care se lucreaza sunt cele incepute in anii trecuti, nu mai sunt proiecte noi", afirma Barna.

Köber a finalizat in luna august prima etapa a investitiei de 10-12 mil. euro intr-o noua unitate de productie de lacuri si vopsele la Savinesti cu o capacitate de productie de 120.000 de tone pe an, prin care va ataca puternic segmentul vopselelor ecologice, pe baza de apa.

Noua fabrica era prevazuta sa ajunga la capacitate maxima anul acesta, insa criza a amanat acest moment. Principalii competitori ai Köber pe o piata a vopselelor de circa 210-220 mil. euro sunt Policolor, companie detinuta de fonduri de investitii, düfa Deutek, companie achizitionata in 2005 de fondul de investitii Advent, Fabryo Corporation, afacere detinuta de fondul de investitii suedez Oresa Ventures si compania cu capital grecesc Atlas Corporation.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO