Companii

Productia de piese Logan, mutata de la Brasov la Pitesti

26.06.2007, 17:32 20

Automobile Dacia a relocat productia de componente ambutisate de la facilitatea de productie de la Brasov pe platforma de la Pitesti in urma divergentelor aparute in colaborarea cu Roman Brasov.
"Ne-au determinat sa ducem productia de piese pentru Logan de la Brasov la Pitesti. La Brasov acum se fac doar piese pentru modelele Dacia iesite din fabricatie", a declarat Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia. El nu a putut face o estimare a pierderilor produse de suspendarea temporara a productiei si nici a termenului la care neintelegerile vor fi solutionate.
Dacia a decis in 2003 externalizarea unei componente de productie catre compania Roman, insa in urma dificultatii acesteia de a executa produsele, a decis inchirierea unei hale de productie in cadrul platformei Roman. "In 2003 cand am repartizat productia de piese pentru Logan, in incercarea de a gasi cat mai multi furnizori locali am discutat si cu uzina Roman. Aveau capacitate de productie neutilizata, am preluat-o si am inceput acolo productia pentru Dacia, continuand livrarea de componente catre Roman", a mentionat Stroe.
Reprezentantii Dacia spun ca societatea a produs piese pentru Roman, dar compania nu a platit timp de un an contravaloarea acestora, acumuland datorii de peste 10 mld. lei vechi. Intre timp, Dacia a realizat investitii de circa 1 mil. euro in modernizarea halei si a utilajelor de productie. Automobile Dacia are in inchiriere un spatiu de 35.000 de metri patrati pentru care plateste o chirie de 0,25 de euro plus TVA/mp.
Potrivit Dacia, Roman a blocat de multe ori accesul angajatilor si furnizorilor sai catre punctul de lucru de la Brasov, si, in consecinta, compania a castigat in instanta dreptul de a avea acces la unitatea de productie proprie. La randul lor, reprezentantii Roman au declarat ca Dacia nu si-a respectat promisiunile investitionale. "Ei trebuia sa investeasca sase milioane de euro la Brasov", a mentionat Ioan Neculaie, actionar majoritar la Roman Brasov. "In plus, Roman nu are un leu datorie la Dacia", a continuat el. Actionarul Roman s-a aratat dispus sa preia forta de munca, circa 1.800 de salariati angajati de Dacia la Brasov. Roman are un personal de 3.000 de oameni pentru productia de camioane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO