Companii

Profit de 1,1 mil. dolari la Electroaparataj

05.02.2004, 00:00 12

Producatorul de accesorii si echipamente electrice Electroaparataj Bucuresti a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 531 miliarde de lei (16 milioane de dolari), in crestere cu 11% in termeni nominali fata de anul trecut. Inflatia in aceasta perioada a fost de 14,1%. Profitul companiei a crescut chiar mai putin fata de anul 2002. Electroaparataj a inregistrat unul trecut un profit net de 36,6 miliarde de lei (1,1 milioane de dolari), cu doar 4% mai mare in termeni nominali fata de anul anterior. Cresterea profitului este insa semnificativa in comparatie cu rezultatul inregistrat dupa prima jumatate anului. Companie inregistra la finalul lunii iunie un profit de doar 4,8 miliarde de lei.
Electroaparataj a preluat la inceputul acestui an un pachet de 71% din actiunile Energoutilaj Bucuresti de la Autoritatea pentru Privatizare. Fondul de investitii Broadhurst, actionarul majoritar al companiei, a obtinut astfel in mod indicert controlul asupra producatorului de utilaje energetice. Electroaparataj a mai fost folosit de fondul Broadhurst, alaturi de alte companii ca vehicul de investitii pentru preluarea a 97% din actiunile Libra Bank cu 11 milioane de dolari. Electroaparataj face parte dintr-un grup de companii din domeniul electrotehnic, care mai include Imsat Bucuresti, Umeb si Electrotehnica, toate controlate de Broadhurst. Fondul de investitii detine 85% din actiunile companiei dupa ce a derulat in ultimii ani mai multe oferte de cumparare la Bursa.
Electroaparataj produce aparate de electrice pentru uz industrial si casnic corpuri de iluminat si piese de schimb si accesotii auto. Cel mai important client al companiei este Dacia Renault Pitesti, care detine 20% din cifra de afaceri. Din vanzarile totale ale companiei, aproximativ o treime sunt destinate exportului, principalii clienti externi fiind companii din Franta, Germania , dar si grupul suedez ABB.
Actiunile Electroaparataj sunt cotate la Bursa de Valori Bucuresti une au inregiostrat o tendinta ascendenta in ultimele doua luni, iar pretul a depasit nivelul de 3.000 lei/actiune la nivelul lunii trecute, fata de 1.700 lei/actiuen pretul la care se tranzactionau cu un an in urma. Valoarea tranzactiilor cu actiuni Electroaparataj este insa extrem de redusa cin cauza tendintei de concentare a actionariatului. Daca politica fondului Broadhurst de a lansa oferte de preluare pentru Electroaparataj va continua, actiunile companiei ar putea fi delistate de la Bursa in urmatorii ani.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO