Companii

Profit pe jumatate la Electrica Banat sub Enel

18.07.2006, 18:53 37

Distributia de energie Enel Electrica Banat, controlata de gigantul italian al utilitatilor Enel, a inregistrat un profit brut de 19,7 mil. euro anul trecut, aproape la jumatate fata de valoarea de 32,3 mil. euro din 2004, potrivit datelor furnizate de companie catre Monitorul Oficial.
Compania a realizat in aceeasi perioada o cifra de afaceri de 280 mil. euro, in crestere cu 27% fata de valoarea din anul fiscal precedent.
Reprezentantii societatii nu au dorit sa comenteze rezultatele financiare.
Compania se afla in portofoliul gigantului italian din domeniul distributiei Enel SpA. Contractul de privatizare a fost semnat de italienii de la Enel cu statul roman in 2004, iar suma pentru care au fost achizitionate pachete de cate circa 25% la Electrica Banat si Electrica Dobrogea a fost in jurul a 125 mil. euro. Datoriile distributiei Banat se ridicau la aproximativ 75 mil. euro in momentul preluarii de catre italieni. Numele companiei a fost schimbata din Electrica Banat in Enel Electrica Banat in prima jumatate a anului curent.
Enel Electrica Banat deserveste judetele Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara, avand un numar total de 843.000 de clienti, desfasurati pe o suprafata de peste 30.000 de kilometri patrati. Compania a avut un numar de 1.975 de angajati in 2005.
Enel a obtinut un profit mai mare in distributia de electricitate din Dobrogea, cea mai mica distributie din Romania.
Enel Electrica Dobrogea a raportat la sfarsitul anului trecut un profit brut de 22,1 milioane de euro la o cifra de afaceri de 197,8 milioane de euro.
In primul trimestru al acestui an, Enel Electrica Dobrogea a realizat un profit brut de 8 milioane de euro la afaceri de 57 de milioane de euro.
La finele anului 2005, cele doua distributii intrate in portofoliul Enel, Electrica Banat si Electrica Dobrogea, au raportat un profit net cumulat de 61 de milioane de euro la o cifra de afaceri de aproximativ 479 de milioane de euro.
Profitul obtinut de Electrica Muntenia Sud, cotata ca fiind cea mai valoroasa distributie de electricitate a fost de 20 de milioane de euro la afaceri de 387 de milioane de euro. Enel urmeaza sa preia in acest an Electrica Muntenia Sud, dupa ce a castigat licitatia inaintand o oferta de 820 de milioane de euro pentru un pachet de 67% din actiuni. Al doilea clasat a fost grupul spaniol Iberdrola, care incearca sa intre pe piata romaneasca, una dintre cele mai mari din regiune.
Din aceasta tranzactie, statul va incasa 400 de milioane de euro, de trei ori mai mult fata de vanzarea primelor patru distributii de electricitate la un loc.
Electrica, una dintre cele mai mari companii romanesti, este organizata in opt filiale de distributie de energie electrica, din care patru sunt deja in proprietate privata.
In total, numarul de clienti pe piata distributiei de energie electrica depaseste opt milioane. Dupa achizitiile facute pe acest segment de catre investitorii strategici, mai multe oportunitati de investitii apar acum in sectorul producerii de electricitate.
Pe piata distributiei de electricitate, Enel concureaza cu E.ON Energie (Germania) si CEZ (Cehia).
Enel a incercat sa intre in competitie si pe piata de gaze naturale, unde a depus oferte pentru ambele distributii de gaze - Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, adjudecate in final insa de catre francezii de la Gaz de France si E.ON.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO