Companii

Profitul A&D Pharma s-a prabusit in primul semestru

Profitul A&D Pharma s-a prabusit in primul semestru

Click pentru imaginea marita

30.07.2008, 18:21 31

A&D Pharma, cel mai mare jucator de pe piata farmaceutica locala, a raportat o scadere de 92% a profitului net in primele sase luni ale acestui an fata de aceeasi perioada din 2007, la mai putin de un milion de euro, fata de rezultatul net de 11,9 mil. euro consemnat in prima jumatate a anului trecut.
Capitalizarea A&D Pharma, companie listata la Bursa de Valori londoneza, a scazut cu 85% de la inceputul anului (de la 516 mil. euro la 76 mil. euro), cand actiunile firmei se tranzactionau cu 15,5 euro, in conditiile in care pretul de inchidere de luni a fost de 2,3 euro.
Potrivit raportului companiei, principalii factori care au determinat scaderea profitului net au fost neactualizarea pretului medicamentelor la evolutia cursului valutar si volatilitatea ratei de schimb.
Autoritatile romane au prelungit validitatea listei de medicamente cu pret de comercializare reglementat pana la finalul lunii august, bazata pe un curs de 3,3 lei pentru un euro, in conditiile in care rata de schimb valutar a depasit in iunie 3,6 lei/euro.
"Am pierdut circa 8 milioane de euro ca urmare a necorelarii pretului medicamentelor la evolutia reala a cursului valutar", a declarat Dragos Dinu, CEO A&D Pharma, care nu a dorit sa faca estimari privind evolutia rezultatelor financiare in a doua jumatate a anului.
Vanzarile A&D Pharma prin cele doua divizii, Mediplus (distributie) si Sensiblu (retail), s-au apreciat in primele sase luni cu 28%, la 254 de milioane de euro, in timp ce profitul operational (EBITDA) s-a diminuat cu 35%, pana la 10,7 milioane de euro.
Grupul farmaceutic mentioneaza insa ca profitul EBITDA normalizat (fara includerea diferentelor operationale de schimb valutar, costurilor de hedging si a variatiei provizioanelor) a fost de 13,2 milioane de euro, in crestere cu 51% fata de intervalul ianuarie-iunie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO