Companii

Proprietarii de hoteluri au investit cel putin 10 mil. euro in centre spa. Motivul? Atrag clienti si aduc preturi mai mari cu 15%

Proprietarii de hoteluri au investit cel putin 10 mil. euro in centre spa. Motivul? Atrag clienti si aduc preturi mai mari cu 15%
25.05.2009, 00:00 187

Omul de afaceri Nicolae Minea, proprietarul hotelului Palace Dumbrava din Sibiu, unitate afiliata lantului Hilton, a alocat 4 mil. euro pentru un centru spa, adica peste 15% din valoarea totala a investitiei. Si omul de afaceri George Copos a anuntat ca intentioneaza sa investeasca 8 mil. euro intr-un centru spa amplasat in Poiana Brasov.

"Spa-ul este un punct de atractie principal pentru un hotel. Reprezinta un avantaj competitiv important si de asemenea constituie un centru de profit. Din punct de vedere financiar, spa-ul determina cresterea venitului pe client, cresterea gradului de ocupare, dar si marirea sezonului pentru hotelul respectiv", a spus Liliana Paraipan, director general al MondoSPA, companie de consultanta si dezvoltare de spa-uri.
 
6 mil. euro la hotelul Cocor din Neptun
Printre hotelurile care au dezvoltat centre spa se numara hotelul de patru stele Cocor din statiunea Neptun, hotelul de patru stele Europa din Eforie Nord, hotelul de cinci stele Vega, dar si hotelurile Marriott, Radisson din Capitala sau Hilton din Sibiu.
"Un centru spa bine administrat poate imbunatati tariful mediu de cazare al unui hotel (Average Daily Rate - ADR) cu 15%", a declarat Mircea Draghici, project manager pe divizia de hoteluri a agentiei imobiliare CB Richard Ellis / Eurisko (CBRE).
Spre exemplu, un hotel care nu detine un centru spa are un tarif de cazare de 100 de euro pe noapte, iar un hotel cu un spa va avea un tarif de 115 euro datorita acestui serviciu. "In acelasi sens, un hotel de pe litoral care are in administrare un mic port de agrement (marina) poate sa isi creasca ADR-ul cu 20-30%", a explicat Draghici.
Spa-ul este un serviciu care contribuie la cresterea atractivitatii unui hotel, dar si la imbunatatirea indicatorilor financiari. Ce inseamna insa un centru spa?
Notiunea de spa este definita prin servicii de fitness si masaj, dar si prin tratamente de intretinere si relaxoterapie. Aria spa a unui hotel include piscina, sauna finlandeza, aroma sauna, cabina infrarosu, sali de relaxare si meditatie cu fotolii termale.
Investitia intr-un centru spa se situeaza intre 1.000 si 2.000 de euro pe metru patrat, in functie de complexitatea finisajelor interioare folosite.
 
Atrage 20% dintre clientii hotelului
"Suprafata minima pentru un spa de hotel depinde de capacitatea si targetul hotelului respectiv. Spa-ul trebuie sa atraga aproape 20%-25% din clientela hotelului, iar acesta este un criteriu folosit in determinarea capacitatii si a suprafetei spa-ului", a spus Liliana Paraipan. Mai mult, daca spa-ul va atrage si un target suplimentar fata de oaspetii hotelului, capacitatea va fi ajustata in acest sens.
Cel mai mare centru spa din Romania este in cadrul hotelului Cocor din Neptun, o investitie totala de 6 milioane de euro, suprafata fiind de 3.000 de metri patrati.
"Acesta este un destination spa, adica un centru care pune accent pe partea de relaxare. Spa-ul a fost gandit prima oara ca un serviciu care sa faca hotelul mai atractiv, iar ulterior s-au luat in calcul si clientii distincti pentru spa, adica aceia care nu se cazeaza", a declarat Oana Ioan, reprezentantul companiei Creative Ideas, care a oferit consultanta pentru centrul din hotelul Cocor de pe Litoral.
Centrul SPA din hotelul Cocor ofera tratamente, masaje, terapii faciale, exfolieri si impachetari, in cele 25 de cabinete distribuite pe trei etaje.
Hotelul si centrul SPA estimeaza in acest an o cifra de afaceri de 8,7 milioane de lei (2 mil. euro), in crestere cu 23% fata de 2008, potrivit reprezentantilor companiei.
"Tarifele pentru serviciile de spa variaza de la cateva sute de mii de lei la cateva milioane de lei, in functie de ce include pachetul", a spus Oana Ioan.
Unele centre spa ofera servicii incluse in pretul pachetului vandut de hotel, alaturi de cazare, in timp ce altele taxeaza separat aceste servicii.
Un alt centru spa, in care s-au investit 4 milioane de euro, este cel din hotelul Hilton Sibiu (fostul Palace Resort).
"The Spa", administrat de Eden Spa, ocupa o suprafata de 2.000 de metri patrati.
 
Bulgaria, Grecia si Ungaria au cele mai multe centre spa dezvoltate in hoteluri
"Conceptul spa-ului ia in considerare specificul hotelului, grupurile tinta avute in vedere, dar si tipul serviciilor oferite", a spus Paraipan.
The Spa este deschis atat pentru oaspetii hotelului Palace, cat si pentru publicul interesat, care poate beneficia de serviciile centrului, au spus reprezentantii companiei.
Centrul are 13 cabine pentru tratamente si ritualuri, o piscina de 100 metri patrati si o sala de fitness. Eden Spa este unul dintre centrele care au introdus in Romania conceptul de terapie si ritual spa. Centre spa se gasesc si in hotelurile din Capitala.
Astfel, hotelul Radisson are un spa pe 80 de metri patrati, numit Bali Spa.
"Prin localizare si caracteristici este deopotriva un spa urban, un spa medical si hotelier. Acesta vine sa completeze gama de servicii a hotelului", au spus reprezentantii companiei.
Proiecte de spa-uri mai sunt anuntate si de alte hoteluri. In prezent MondoSPA lucreaza la trei proiecte de centre spa, dintre care doua se afla in hoteluri de patru si cinci stele. "Acestea nu sunt nici din Capitala si nici de pe litoral", a spus reprezentanta companiei.
Cheltuielile cu un spa tin de remunerarea personalului, utilitatile si materialele folosite. "De asemenea, bugetul de marketing nu trebuie deloc neglijat", a spus Paraipan.
Pe plan international, toate proiectele noi de hoteluri aloca o suprafata importanta spa-ului.
"Mai mult decat atat, se dezvolta conceptul de destination spa, locatii in care spa-ul este atractia si motivatia principala pentru clienti", a sustinut Paraipan.
Bulgaria, Grecia, Turcia si Ungaria au cele mai multe centre spa dezvoltate in hoteluri, cu predilectie in hotelurile de patru si cinci stele, a spus Oana Ioan.
"In hotelurile din capitalele europene se gasesc cate cel putin cinci spa-uri, precum spa medical, day spa, destination spa", a spus Draghici.
 
Hoteluri cu centre spa
  • Hotelul Cocor de pe litoral
  • Hotelul Hilton Sibiu
  • Hotelul Europa din Eforie Nord
  • Hotelul Radisson din Bucuresti
  • Hotelul Marriott
  • Hotelul Rin Grand
  • Hotelul Continental
 
Spa-ul in cifre
  • Investitia intr-un centru spa se situeaza intre 1.000 si 2.000 de euro pe metru patrat
  • Un centru spa bine administrat poate imbunatati tariful mediu de cazare al unui hotel cu 15%
  • 10 milioane de euro este investitia totala in cele mai noi centre spa din hoteluri

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO