Companii

Proprietarii romani de retele comerciale alimentare si-au pierdut suflul in 2009

Proprietarii romani de retele comerciale alimentare si-au pierdut suflul in 2009

Marile retele locale de supermarketuri si hipermarketuri controlate de investitori romani s-au extins in acest an in trei locatii noi, prin investitii totale de 16 mil. euro, dar au inchis 5 unitati in total.

04.08.2009, 00:00 42

Marile retele locale de supermarketuri si hipermarketuri controlate de investitori romani s-au extins in acest an in trei locatii noi, prin investitii totale de 16 mil. euro, dar au inchis 5 unitati in total. Cei mai multi antreprenori romani spera sa finalizeze anul cu acelasi numar de unitati ca in 2008, in conditiile in care declinul pietei a determinat pana acum doua retele - Primavara si Ethos - sa renunte la locatiile neprofitabile sau cu chirii prea mari.

Bilantul primului semestru in retailul modern arata ca, de partea cealalta, cele 15 retele internationale active pe piata romaneasca s-au extins in 38 de locatii noi prin finalizarea unor investitii totale de 105 mil. euro.

In tabara retelelor internationale, doar SPAR, operata de o companie romaneasca - Astral Impex din Arad - a recurs la inchideri de magazine in acest an. Retailerul a anuntat in ianuarie ca renunta la unitatea din Targu Mures, singurul hipermarket al retelei, pentru a-si continua activitatile doar pe segmentul supermarketurilor. Magazinul fusese inaugurat in decembrie 2006 prin investitii de de 3,6 mil. euro.

La randul sau, G'Market, o retea locala operata de grupul turc Anchor, a inchis la finele anului trecut un supermarket in Bacau, pentru ca nu aducea profit companiei.

In plus, in al doilea semestru din acest an se anunta primul recul al unei retele internationale de hipermarketuri, odata cu inchiderea pentru cel putin sase luni a mall-ului Armonia Center din Braila care are ca ancora o unitate Carrefour.

 

Singura retea locala de hipermarketuri si-ar putea amana extinderea

"Planul de expansiune al retelei noastre de magazine pentru anul 2009 vizeaza deschiderea a 3 noi magazine, in orasele Pitesti (a doua unitate), Miercurea Ciuc si Turda. Toate aceste planuri vor fi puse in aplicare doar daca evolutia pietei si a situatiei economiei in general va da semne de imbunatatire. In caz contrar, planurile de expansiune vor fi inghetate pana in momentul in care piata in ansamblu isi va reveni", a declarat Claudia Rusu, directorul de marketing al retelei PIC, controlate de oamenii de afaceri din Pitesti Cornel si Ilie Penescu.

Rusu nu exclude posibilitatea ca aceste trei inaugurari planificate pentru a doua jumatate din an sa fie amanate pana in 2010.

PIC planifica si atacarea segmentului de supermarketuri, locatia din Miercurea Ciuc fiind vizata pentru deschiderea unui magazin PIC Express, de dimensiuni mai reduse decat cele ale hipermarketurilor din retea. Grupul PIC opereaza cinci hipermarketuri in prezent.

 

15 mil. euro - cea mai mare investitie

Cel mai mult a investit in acest an in expansiune reteaua Trident, detinuta de oamenii de afaceri Constantin si Alina Mateescu din Sibiu. Retailerul a finalizat in aprilie centrul comercial Trident Shopping Center din Sibiu, in urma unei investitii estimate la 15 mil. euro. Ancora acestuia este un hipermarket Trident cu o suprafata de 8.500 de metri patrati.

Compania numara 6 magazine, are doua locatii sigure pentru extinderea din acest an cu formatul de supermarketuri Trident Express.

"2009 nu este un an bun pentru expansiune, date fiind prognozele nu prea optimiste din piata. In mod cert, expansiunea retelei va conduce la atingerea sau chiar depasirea cifrei de afaceri realizate in 2008. Un alt considerent al nostru este faptul ca expansiunea ne va ajuta sa dezvoltam brandul Trident", a declarat Theodor Domocos, directorul de marketing al retailerului Trident.

Cele mai mari doua retele romanesti de supermarketuri, dupa valoarea vanzarilor - Primavara si Ethos - au recurs in acest an la inchideri de magazine pentru reducerea cheltuielilor. Lantul Primavara, detinut de Ion Avram, a renuntat la doua locatii, in timp ce reteaua Ethos, detinuta de Ion Soloman, a inchis 3 unitati.

Ambii retaileri tintesc ca la finalul anului sa opereze acelasi numar de magazine ca si in 2008, prin extinderea in locatii noi.

 

Vanzari in scadere cu 15-20%

  • Doar trei dintre cele cinci retele mari de magazine operate de antreprenori romani au raportat valoarea vanzarilor realizate pe primul semestru din an.
  • PIC a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 230 mil. lei (54,4 mil. euro) in S1, in scadere cu 15% fata de perioada similara a anului 2008.
  • La randul lor, retailerii Primavara si Trident au avut scaderi de 22% a afacerilor in lei in acest interval.
  • In tabara retailerilor internationali, raportarile de rezultate financiare lipsesc. Doar Carrefour a comunicat pana acum rezultatele pe S1, acestea indicand un avans al vanzarilor in lei de 21% fata de perioada similara a anului trecut, pe fondul expansiunii retelei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO