Companii

Proprietarul marcii de vodca Kondratov cauta un cumparator

17.11.2004, 00:00 454

Actionarii producatorului de vodca Kondratov din Oradea au anuntat vanzari in scadere cu peste 30% pentru primele noua luni si intentioneaza sa se retraga din aceasta afacere, sustinand ca motivul este cresterea pietei negre.
"Scaderea vine de la cresterea accizelor care au diminuat puterea de cumparare a romanilor sI de la cresterea ingrijoratoare a pietei negre", spune Daniel Kondratov, presedintele Kondratov SRL Oradea. El spune ca atata timp cat piata neagra va continua sa creasca nici unul dintre marii jucatori la nivel mondial nu va investi in industria romaneasca de profil. "Vrem sa vindem afacerea numai din cauza infloririi pietei negre. Probabil ca aceasta va fi mult diminuata dupa aderarea la UE, insa eu sunt de 11 ani in aceasta piata sI nu prea mai am rabdare", affirma Kondratov.
Kondratov produce in afara de vodca omonina si brandy-ul Napoleon sI vinurile Chateau Noir. Vanzarile companiei au fost in 2003 de 1,8 milioane de euro, fata de 2,5 mil. euro in 2002 si 3 mil. euro in 2001.
Romulus Dascalu, presedintele Garant, din care fac parte principalii jucatori din industria bauturilor spirtoase, spune ca anul trecut piata oficiala a bauturilor spirtoase s-a ridicat la 650.000 de hectolitri de alcool pur, in timp ce piata neagra impreuna cu cea provenita din tuica sI rachiu facute la cazan depaseste un million de hectolitri. "Practic statul pierde peste 350 de milioane de euro anual din cauza acestor doua segmente care ajung sa domine peste 65% din totalul pietei", spune Dascalu.
Kondratov spune ca a avut in urma cu cativa ani o cota de piata de peste 10%, dar ca aceasta a scazut considerabil in acest an. "Pentru diminuarea pietei negre este necesara inasprirea pedepselor pentru a se colecta accize mai mari la bugetul statului. Daca accize este impinsa pana la retailer, exista sanse mai mici ca aceasta sa fie ''evazionata'' si mai trebuie neaparat oprita productia de tuici fara autorizare si fara plata accizei de catre tarani", sustine Kondratov. El spune ca toate aceste probleme vor fi rezolvate pana la momentul aderarii la UE.
Dascalu sustine ca inchiderea fabricii de bauturi spirtoase a producatorului vodcii Sank Petersburg (vanduta catre Euroavipo Posta Calnau producatorul brandyului popular Unirea sI a rachiului de Calnau) este tot o consecinta a extinderii pietei negre.
Numarul producatorilor interni de bauturi spirtoase va fi sI mai mic dupa aderarea Romaniei la UE din cauza faptului ca acciza va creste la 550 de euro/hectolitru de alcool pur (fata de un prag actual de 280 de euro/hectrolitru de alcool pur), masura care va duce la o apropiere intre preturile producatorilor autohtoni si cele ale bauturilor importate.
Cei mai importanttI jucatori autohtoni din industria bauturilor spirtoase sunt Prodal ?94 - vodca Stalinskaya sI ginul Wembley - Alexandrion cu brandyul cu acelasi nume sI vodca Kreskova sI Global Spirits cu vodca Dakk sI ginul Bartender?s. Bauturile din import detin o cota de piata de circa 2% (30 de milioane de euro), cei mai importanttI jucatori fiind Diageo, Allied Domeq, Bacardi Martini si Pernod Ricard.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO