Companii

Radu Burnete, directorul confederaţiei Concordia: Vrem să aflăm cât din noile venituri publice vin din taxele celor care oricum plăteau şi cât vin de la cei care încălcau legea

Radu Burnete, directorul confederaţiei Concordia: Vrem...

Autor: Cristina Bellu

09.05.2024, 09:45 429

Deficitul bugetar a crescut după primul trimestru din acest an, un lucru îngrijorător, ţinând cont că, deşi veniturile statului au crescut cu 17% în urma măsurilor fiscale adoptate anul trecut, cheltuielile statului s-au majorat şi mai mult, cu 27%, spune Radu Burnete, directorului confederaţiei patronale Concordia, organizaţie care reuneşte companii mari din cele mai importante sectoare ale economiei locale, atât firme româneşti cât şi multinaţionale.

"Concordia a avut recent o discuţie cu Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş. Dincolo de multiple probleme sectoriale, am abordat dinamica îngrijorătoare pe care o vedem în continuare în finanţele publice ale României după primul trimestru al acestui an. Deşi veniturile au crescut cu 17% ca urmare a pachetului fiscal de anul trecut, cheltuielile statului au crescut şi mai mult, cu 27%. În acest condiţii, deficitul nu scade, ci creşte, ceea ce este îngrijorător".

În cadrul întrevederii, reprezentanţii Confederaţiei Patronale Concordia au iniţiat discuţii şi despre sistemele recent implementate de ANAF şi modul în care aceste soluţii au dus la o scădere a evaziunii fiscale sau nu.

"Am vrut să aflăm şi cât din noile venituri publice vin din taxele suplimentare ale celor care erau deja buni plătitori, şi cât de la cei care până acum încălcau legea. I-am adus aminte ministrului finanţelor că, anul trecut, Guvernul s-a angajat ca redresarea fiscală să fie făcută jumătate pe partea de cheltuieli publice şi jumătate prin noi taxe, dar că deocamdată doar partea de taxare suplimentară pare să se materializeze. Am discutat cu ministrul Boloş şi cu echipa sa şi despre stimularea cercetării, problemele practice din implementarea e-factura şi e-transport, întârzierea unor plăţi către mediul privat sau transpunerea unor directive", a mai transmis Radu Burnete.

Deficitul bugetar la trei luni a fost de 2,06% din PIB în primele trei luni din an, lucru nemaivăzut în ultimii zece an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO