Companii

Rafinaria Astra a trecut pe pierdere

13.02.2004, 00:00 15

Rafinaria Astra Romana din Ploiesti a incheiat anul trecut cu o pierdere bruta de 244 miliarde de lei (7,4 milioane de dolari), dupa ce profitul obtinut de rafinarie a scazut continuu in ultimii trei ani. Cu un an in urma, Astra inregistra un profit net de doar 3 miliarde de lei, acesta fiind si primul an cand societatea nu a distribuit dividende.
Cifra de afaceri a rafinariei s-a ridicat anul trecut la 3.742 miliarde de lei (112 milioane de dolari), in crestere fata de anul anterior cand Astra inregistra o cifra de afaceri de 3.122 miliarde de lei (100 milioane de dolari). In 2002, rafinaria a oprit insa productia din cauza unei ordonante a guvernului privind regimul accizelor. Principalele produse realizate la Astra Ploiesti  sunt: benzina, motorina, lubrifianti, pacura, bitum, cocs si  gaze lichefiate.
Astra a derulat anul trecut o operatiune de majorare a capitalului social prin aportul fostului aciionar majoritar, InterAgro, conform contractului de privatizare a rafinariei. Nici unul din ceilalti actionari nu si-a exercitat dreptul de preemtiune, neparticipand astfel la majorare. InterAgro, controlata de omul de afaceri Ioan Nicolae, a vandut pe parcursul anului trecut si la inceputul acestui an cele mai multe dintre actiunile detinute la rafinariei unei firme din Insulele Virgine Britanice, Kreyton, cu aciionari necunoscuti. Aceasta controleaza in prezent 47% din actiunile rafinariei, ceilalti actioanri fiind Asirom, cu 22% din actiuni, fondurile de investitii Broadhurst si Lindell, cu 17% din actiuni, si InterAgro, care a ramas cu 6,5% din capitalul rafinariei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO