Companii

Real mai are inca 100 mil. euro pentru extinderea in Bucuresti

Real mai are inca 100 mil. euro pentru extinderea in Bucuresti

Michel Lamoot, directorul general al Real Hypermarket Romania: Daca se va dezvolta infrastructura la periferii, prin constructia de centuri de ocolire a oraselor de exemplu, se va face si mai mult loc pentru proiecte rezidentiale si pentru retaileri.

28.04.2010, 23:15 80

"Criza nu a avut niciun impact asupra strategiei noastre deexpansiune la nivel local", a afirmat francezul Michel Lamoot,directorul general al Real Hypermarket Romania.

Cu toate acestea, expansiunea retailerului va incetini la unritm de 1-2 magazine noi in 2010, dupa patru ani in care operatorulgerman a inaugurat 24 de hipermarketuri prin investitii de 520 mil.euro, un record in comert.

"Anul acesta vom finaliza probabil investitii de 40 mil. euro,la jumatate fata de valoarea din 2009. Este o incetinire din motivetehnice: piata imobiliara a fost inghetata si inca este liniste inreal estate. In acest moment suntem foarte activi in cautarea delocatii pentru extinderea retelei din urmatorii ani", a precizatLamoot.

Retaileruldeschide astazi al patrulea magazin al sau din Capitala, in zonaPolicolor din estul orasului, in urma unor investitii de 23 mil.euro. Aceasta ar putea fi singura inaugurare Real din 2010, tinandcont ca reteaua nu are niciun alt magazin in constructie in acestmoment. Lamoot a precizat insa ca exista un proiect de expansiunepentru sfarsitul anului sau inceputul lui 2011.

"Am putea dubla reteaua din Bucuresti", a mai afirmat directorulReal. Inaugurarea altor patru unitati Real in Capitala ar puteaaduce investitii de circa 100 mil. euro in urmatorii ani.

Centurile oraselor vor aduce investitii inretail

Germanii de la Real au o viziune diferita de cea a francezilorde la Carrefour, cei mai mari rivali ai lor: in urma cu cateva ziledirectorul Carrefour Romania vorbea intr-un interviu cu ZF desprelimitele expansiunii locale generate de aglomerarea segmentului dehipermarketuri in orase cu peste 100.000 de locuitori; de parteacealalta, Lamoot a afirmat ieri, la deschiderea Real Policolor, capiata locala ofera inca perspective importante de dezvoltare pentruoperatorii de profil.

"In Franta sunt, in medie, 6-7 hipermarketuri in orasele cupeste 100.000 de locuitori. In Romania sigur ca va trebui saurmarim evolutia economica a tarii si a puterii de cumparare pentrua putea vedea daca se poate ajunge la o acoperire similara aoraselor mari, pe termen lung", a spus Lamoot.

Mai este loc insa pentru hipermarketuri in centrele oraselormari, care genereaza trafic record de clienti?

"De anul viitor probabil ca preturile terenurilor in zonelecentrale ale oraselor vor creste, astfel incat ma astept caurmatoarea etapa a expansiunii hipermarketurilor sa fie realizatala periferii", a afirmat seful Real.

"Daca se va dezvolta infrastructura la periferii, princonstructia de centuri de ocolire a oraselor de exemplu, se va facesi mai mult loc pentru proiecte rezidentiale si pentru retaileri",a completat el.

Hipermarketurile Real au realizat anul trecut vanzari de 671mil. euro la nivel local, in crestere cu 5% fata de valoarearaportata pe 2008, potrivit datelor publicate de grupul Metro.Avansul vanzarilor in lei al retelei a fost de aproximativ 20% inacest interval si a venit pe fondul expansiunii Real de la 20 la 24de magazine in cursul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO