Companii

Reducerea numărului de curse spre Spania plafonează traficul Wizz Air

Reducerea numărului de curse spre Spania plafonează traficul Wizz Air

Autor: Mirabela Tiron

10.01.2013, 00:05 814

Compania aeriană low-cost Wizz Air, liderul pieţei aeriene locale, a transportat anul trecut 2,76 milioane de pasageri din şi înspre România, trafic în creştere cu 2,2% faţă de 2011, dar sub estimările iniţiale de 3 milioane de pasageri.

Creşterea cu aproape 300.000 de pasageri, estimată iniţial de companie, nu a fost atinsă în contextul în care în iulie Wizz Air a decis să reducă frecvenţele de zbor spre anumite desti­na­ţii din Spania pe fondul creşterii taxelor de aeroport. Spa­nia şi Italia sunt pieţele cheie pentru companiile low-cost da­to­rită comunităţii mari de români care muncesc în aceste ţări.

Chiar şi cu mai puţine curse spre Spania, Wizz Air îşi va menţine cel mai probabil poziţia de lider pe o piaţă pe care con­curează cu Blue Air, care a anunţat circa 1,5 milioane de pa­sageri pe anul trecut şi stagnare anul acesta, şi cu Tarom, ca­re nu a făcut încă publice datele legate de pasageri, dar care avea în 2011 circa 2,19 milioane de persoane transportate.

Dacă în ultimii ani low-costul Wizz Air bifa un avans al traficului cu două cifre, anul trecut nu a mai în­re­gistrat aceeaşi creş­tere, dat fiind nu­mă­rul mai mic de curse spre Bar­celona din Cluj, Timişoara şi Târgu -Mu­reş, dar şi spre Madrid din Bucureşti, şi Valencia din Bucureşti şi Timişoara.

"Wizz Air regretă faptul că este nevoită să-şi reducă investiţiile în Spania, ceea ce va conduce la reducerea unor zboruri din orarul de iarnă pe rutele disponibile din România, către Barcelona, Madrid şi Valencia. Este regretabil că guvernul spaniol a impus o creştere a taxelor într-un moment în care traficul de pasageri trebuie stimulat", declara în iulie Daniel de Carvalho, Corporate Communications Manager la Wizz Air. Tot el spunea la acea dată că estimarea de creştere cu două cifre a traficului rămâne valabilă, pe fondul mutării capacităţii de zbor în alte ţări, unde taxele de aeroport sunt mai scăzute.

La nivel internaţional, Wizz Air a anunţat peste 12 milioane de pasageri, reprezentând o creştere cu 12% faţă de anul anterior. Anul trecut Wizz Air şi-a dezvoltat reţeaua de transport de la 203 la mai mult de 250 de rute, extinzându-şi operaţiunile în 29 de ţări prin operarea de zboruri şi către Georgia, Israel, Slovenia şi Elveţia. Gradul mediu de încărcare pe cele aproximativ 80.000 de zboruri operate a depăşit 85%, potrivit oficialilor companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO