Companii

Restructurare la Distrigaz Sud: inca 1.000 de angajati pleaca voluntar

02.07.2008, 18:00 40

Celor 1.000 de oameni care si-au exprimat aceasta optiune li s-ar putea alatura si altii, tinand cont de faptul ca programul initiat de distribuitorul de gaze mai tine circa doua saptamani.
"Programul de plecari voluntare a inceput de pe 16 iunie si va dura pana la jumatatea acestei luni, iar pana in prezent am primit aproximativ 1.000 de solicitari. Vom analiza aceste solicitari pentru ca nu vrem sa pierdem oameni valorosi. Astfel de programe sunt normale in conditiile in care ne dorim o companie profitabila", a declarat Bernard Arnaud, directorul general al Distrigaz Sud. El nu a oferit detalii cu privire la platile compensatorii acordate salariatilor care parasesc compania.
Programele de plecari voluntare au inceput sa fie ocolite de catre marile companii care se confrunta cu procese masive de restructurare din cauza riscurilor majore de a pierde oameni importanti. De exemplu, Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa de pe piata, va concedia pana la sfarsitul acestui an pana la 2.500 de angajati pentru a ajunge la un personal de 10.000 de oameni.
Metoda folosita de Romtelecom exclude varianta plecarilor voluntare si se bazeaza exclusiv pe evaluari individuale in urma carora se decide cine ramane si cine pleaca. O miscare de o amploare similara a mai anuntat BCR, unde numarul de posturi va fi redus pentru cresterea eficientei operatiunilor.
La nivelul companiilor din energie, restructurarile marcate de plecarea a mii de angajati au devenit o miscare normala dupa finalizarea proceselor de privatizare, mai ales din cauza faptului ca majoritatea companiilor erau supradimensionate si foarte putin productive.
Cei peste 1.000 de angajati care si-au exprimat optiunea de a parasi Distrigaz Sud se adauga unui numar de 3.000 de persoane care au plecat din Distrigaz Sud de la privatizarea companiei din 2005. Astfel, potrivit datelor Distrigaz, in prezent compania mai are 7.800 de angajati, fata de cei 10.800 cati avea in anul privatizarii. Cele mai multe plecari din companie au fost inregistrate anul trecut cand peste 1.600 de angajati au parasit Distrigaz Sud.
In prezent, aproximativ 6.000 de angajati lucreaza in activitatea de distributie, 700 in activitatea de comercializare, peste 1.000 sunt in serviciile suport. In jur de 300 de oameni, adica 4% din totalul angajatilor, ocupa functii de management.
Pierderile pe care Distrigaz Sud le-a raportat in primul semestru se ridica la 80 de milioane de lei, mai ales din cauza faptului ca tarifele reglementate la gaze nu au acoperit costurile cu achizitia gazelor naturale.
"Din octombrie, ne-ar trebui o crestere de aproximativ 20% a tarifelor la gaze tinand cont de faptul ca in iulie cresterea agreata de ANRE a fost la jumatatea celei solicitate de noi. Nu putem sa vindem gazul mai ieftin decat il cumparam si estimez ca pana la sfarsitul anului, pretul gazelor din import sa ajunga la 620 de dolari pe mia de metri cubi", a mai spus Arnaud.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat de la 1 iulie cresterea preturilor la gazele naturale cu 12,5%, in conditiile in care marii distribuitori de gaze naturale au cerut majorari de aproximativ 25% dupa ce in aprilie solicitasera alte majorari.
Tot de la 1 iulie, tarifarea gazelor la nivel national se va face in unitati energetice (lei pe kWh) in loc de unitati de volum (lei pe metri cubi). Acest sistem de tarifare este utilizat in cea mai mare parte a statelor europene.
"Data de 1 iulie pentru introducerea facturarii in kWh a fost decalata in timp si nu a fost decisa de noi", a spus Arnaud.
Puterea calorifica superioara este determinata de operatorii retelelor de transport, pentru fiecare zona de calitate a gazelor. Astfel, valoarea facturii se va calcula inmultind puterea calorifica superioara, care in cazul Bucurestiului este de 10,5 - 10,6 kWh pe metru cub cu volumul de gaze consumat si cu pretul pe kWh. Tarifele la consumatorii casnici ai Distrigaz Sud este de 104,41 lei/MWh.

Parteneriat cu Baxi si Radiant

Distrigaz Sud a incheiat un parteneriat cu importatorii de centrale termice Baxi si Radiant pentru livrarea catre clientii sai a unor oferte de incalzire pe baza de centrale termice. Distrigaz Sud ofera, totodata, si consiliere pentru debransarea clientilor care intentioneaza sa isi instaleze centrale termice, precum si solutii de finantare cu sprijinul unei banci partenere cu distribuitorul de gaze detinut de grupul Gaz de France. Pretul unei centrale termice variaza intre 2.000 si 5.000 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO