Retail&Agrobusiness

Asociaţia Spirits România: Dacă evaziunea la alcool ar scădea la 20%, colectarea din acciză ar ajunge la 340 mil. euro/an

Asociaţia Spirits România: Dacă evaziunea la alcool ar...

Autor: Mădălina Panaete

16.01.2015, 09:03 538
Piaţa nefiscalizată a băuturilor spir­toase atinge anual 140 de milioane de litri, adică 75% din totalul pieţei, cele mai consumate băuturi „la negru”, fiind ţuica şi pa­linca realizată în gospo­dării (circa 125 mil. litri), băuturile de con­trabandă, cele pro­duse ilegale din alcool etilic sau de­na­tu­rat, alcool medicinal sau produse cos­me­tice (apa de gură) consumate ca atare, arată o analiză a Spirits Ro­mânia, aso­ciaţia care reu­neşte cei mai impor­tanţi ju­cători din industria băuturilor spir­toase.
 
Evaziunea fis­cală este una dintre cele mai im­por­tante probleme cu care se confruntă produ­cătorii şi impor­ta­torii de băuturi spir­toase din Ro­mânia şi, cu toate că pe plan local acciza la alcool este una din­tre cele mai mari din Eu­ro­pa, Mi­nis­te­rul de Fi­nanţe a co­lec­tat 85 mil. euro din acci­za la alcool (fără bere şi vin).
 
„Dacă eva­ziunea din do­meniu ar ajunge la 20% din piaţă, colectarea accize­lor la buget ar ajunge la 340 mil. euro pe an. La această sumă s-ar adăuga şi TVA în sumă de 81,6 mil. euro. Deci un total de 421,6 mil. euro”, explică Florin Ră­du­lescu, preşedintele Aso­ciaţiei Produ­că­to­rilor şi Importa­torilor de Băuturi Spir­toase Spirits Ro­mânia, din care fac parte pro­du­cătorii Pro­dal’94, Prodvinalco, Diageo şi impor­tatorii BDG Import, Cristalex şi Pernod Ricard România.
 
Una din pro­pu­nerile asociaţiei pen­tru a combate eva­zi­unea fiscală din do­meniu este producerea de băuturi spir­toase numai în ambalaje de sticlă, mult mai greu de „procurat în mod ilicit” comparativ cu PET-urile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO