Retail&Agrobusiness

Consiliul Concurenţei în cazul amenzilor din comerţul alimentar: Trei companii au recunoscut că au fixat preţurile şi au primit reduceri de amenzi

Consiliul Concurenţei în cazul amenzilor din comerţul...

Autor: Cristina Rosca

13.01.2015, 21:39 593

Trei companii - Argus (ulei), Graddis (băuturi alcoolice) şi Delaco (lactate) - au recunoscut că au fixat preţurile împreună cu cei patru jucători din comerţul alimentar, motiv pentru care Consiliul Concurenţei a decis reducerea cu până la 20% a amenzii iniţiale.

“Cele trei companii, Argus, Graddis şi Delaco, au recunoscut că au încălcat legea şi au beneficiat de reduceri de până la 20% din valoarea amenzii”, spune Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Cei trei frunizori au primit printre cele mai mici amenzi, de până în 200.000 de euro. La polul opus, cei patru jucători din comerţul modern au fost sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 5,5 şi 11,3 mil. euro.

Consiliul Concurenţei a amendat 25 de companii cu 35 mil. euro pentru fixarea preţurilor în comerţ. Pe listă se află patru comercianţi şi 21 de furnizori din industrii precum cea a lactatelor, a vinurilor sau a băuturilor răcoritoare. Printre cele mai mari amenzi ale furnizorilor se numără cea a Pepsi cu 1,1 mil. euro şi cea a Danone cu 0,6 mil. euro.

Cele mai mari amenzi au fost însă plătite de comercianţi. Consiliul Concurenţei a amendat patru dintre cei mai importanţi jucători din comerţul local – Metro Cash&Carry, Selgros, Mega Image şi Real – cu 29 de milioane de euro pentru înţelegeri cu furnizorii asupra preţurilor. Totuşi, reprezentanţii Selgros contestă această decizie, afirmând că a fost luată fără o analiză economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO