Companii

Riscul de neplata a crescut. Vindem doar cui poate sa plateasca, spune producatorul Somaco

Riscul de neplata a crescut. Vindem doar cui poate sa plateasca, spune producatorul Somaco

Cornel Marian, directorul executiv al Oresa Ventures: Veniturile in euro sunt inca afectate de preturile mai mici si de devalorizarea leului, insa am reusit sa mentinem profitabilitatea prin reduceri semnificative ale costurilor.

24.08.2009, 17:51 288

Oresa Ventures a schimbat in luna mai managementul companiei Somaco Grup Prefabricate, care detine trei fabrici in Adjud, Buzau si Roman, preluate in septembrie 2008 pentru 32,5 mil. euro, si a modificat si strategia companiei, investind in cresterea productivitatii.

"Desi abia am intrat in teren cu noua echipa completa in mai, cu noul brand si cu noul BCA Somaco, volumele vandute in primul semestru sunt sub buget si sub anul trecut, dar satisfacatoare in conditiile severe de piata - noi estimam ca am castigat si castigam cota de piata. In ciuda caderii pietei si a vanzarilor compania a realizat un profit operational pozitiv chiar si in primul semestru", spune Cornel Marian, directorul executiv al Oresa Ventures.

Somaco Grup Prefabricate si-a bugetat pentru anul acesta vanzari de circa 18-20 mil. euro, in scadere usoara fata de 20 mil. euro cat au fost in 2008, si a bugetat o crestere de trei ori a cifrei de afaceri, la 60 mil. euro, pana in 2013-2014.

Marian estimeaza ca in semestrul doi s-ar putea debloca proiectele amanate in prima parte a anului, mai ales in sectorul de retail. Primele semnale s-au resimtit inca din luna iulie, cand vanzarile in volum au depasit iulie 2008.

"Veniturile in euro sunt inca afectate de preturile mai mici si de devalorizarea leului, insa am reusit sa mentinem profitabilitatea prin reduceri semnificative ale costurilor. Suntem increzatori ca putem lua cateva proiecte bune in acest an, proiecte cu parteneri seriosi, care au capacitatea sa plateasca la timp", sustine Marian. El considera ca managementul riscului de neplata va deveni si mai important in semestrul doi si in 2010, odata cu adancirea recesiunii.

Piata de BCA a ajuns anul trecut la 220 mil. euro, iar cea de prefabricate a atins nivelul de 150 mil. euro fiecare, insa pentru anul acesta Somaco estimeaza o scadere cu cel putin 20-25% fata de anul precedent, pana la 160-170 mil. euro, respectiv 110-120 mil. euro.

Reducerea costurilor, principala tinta

Somaco Grup Prefabricate a renegociat preturile la materii prime - ciment, fier, var -, unde datorita volumului mare intre cele trei segmente de produs, BCA, prefabricate pentru infrastructura si pentru constructii civile, a obtinut preturi mai bune fata de jucatorii care produc doar BCA.

In plus, a realizat investitii pentru reducerea consumurilor energetice si cele legate de aprovizionare si productie.

Oresa Ventures a programat investitii de 8-10 mil. euro pentru urmatorii patru ani. In prezent capacitatea de productie a companiei este de 240.000 de metri cubi pe an de BCA la Adjud- fiind singura fabrica de BCA din Moldova - si de 60.000 de metri cubi pe an de prefabricate.

Compania a mentinut numarul de angajati la 400 de persoane, dar o parte din salariati au fost inlocuiti cu oameni mai tineri.

Reprezentantii Somaco afirma ca asteapta ca statul sa porneasca lucrarile de infrastructura si un program de stimulare a parteneriatului public-privat in zona de locuinte, dupa modelul Austriei, pentru stimularea sectorului constructiilor.

In Austria au fost construite foarte multe case sociale in parteneriat public-privat si piata rezidentiala nu a resimtit efectele crizei.

 

Dau solutii guvernantilor

Marian se asteapta ca perioada de iarna sa fie extrem de dificila pentru companiile de constructii.

"Guvernul poate sa ajute printr-o lege urgenta prin care sa permita folosirea pe termen lung a unor facilitati ce permit reducerea costurilor cu angajatii pentru a putea sa-i mentina pana la revenirea noului sezon de constructii in 2010", sustine Marian.

Printre masurile pe care le-ar putea lua Guvernul sunt prelungirea somajului tehnic, pentru ca angajatorul sa nu suporte toate costurile cu impozitele si asigurarile sociale.

Somaco Grup Prefabricate produce BCA, prefabricate din beton pentru constructii civile si industriale sau pentru infrastructura, beton ready-mix si agregate.

Oresa Ventures este o companie suedeza de investitii focalizata pe investitii private, care activeaza in Romania din 1997. Fondul a investit pana in prezent peste 150 de milioane de euro in Europa Centrala si de Est.

In Romania, portofoliul Oresa mai cuprinde si companiile Fabryo (100% din capital), Kiwi Finance (circa 80% din capital), Trinity (aproximativ 60%) si Flamingo (circa 6%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO