Companii

Roche: Si cercetatorii romani pot deveni milionari

22.09.2006, 20:23 18

Industria cercetarii medicale din Romania ar putea cunoaste o dezvoltare similara celei de software, iar grupul farmaceutic elvetian Roche este in cautare de cercetatori romani in domeniu.
"Avem nevoie mai mult de gulere albe. Se discuta foarte putin despre cercetare in Romania si acest lucru trebuie schimbat", a afirmat Dan Zamonea, directorul general Roche Romania, numarul doi pe piata farmaceutica locala.
Potrivit lui Zamonea, cercetarea romaneasca poate aduce bani buni, asa cum se intampla in tarile dezvoltate.
"Cercetatorii romani pot deveni milionari. Nu au nevoie decat de idei. Daca am reusit in software, de ce nu am reusi si in cercetare?", a continuat reprezentantul Roche.
Grupul elvetian a demarat recent o ampla campanie de recrutare a tinerilor cercetatori din domeniul biotehnologiei si in Romania. In tarile din regiune, programele de recrutare sunt deja in derulare. In opinia lui Dan Zamonea, acest domeniu va cunoaste o crestere sustinuta in perioada urmatoare, mai ales in conditiile in care prima promotie de biotehnologi si-a facut intrarea recent pe piata. Biotehnologia reprezinta cea mai noua ramura a medicinei, produsele realizate prin aceasta tehnologie tratand boala in functie de caracteristicile fiecarui pacient.
Planurile elvetienilor pentru Romania au in vedere identificarea grupurilor de cercetatori sau institutele de cercetare, proiectele propuse de acestia urmand sa fie studiate de specialistii Roche. Daca proiectele sunt viabile, vor fi incheiate parteneriate in vederea dezvoltarii de medicamente si vor fi finantate de grupul elvetian.
"Reprezentanta din Romania va fi interfata dintre cercetatori si compania elvetiana", a precizat Dan Zamonea.
In Romania, ca si la nivel global, peste 60% din vanzarile grupului elevetian sunt realizate de produsele biotehnologice.
Totodata, compania investeste circa 14% din veniturile realizate in cercetare.
Roche detine locul doi la nivel mondial in domeniul biotehnologiei. Compania detine doua dintre cele mai mari centre biotehnologice din lume, Genetech din SUA si Chugai din China.
Hoffmann La Roche ocupa locul doi pe piata farmaceutica din Romania si este prima multinationala din domeniu care anunta astfel de planuri in sectorul de cercetare&dezvoltare.
Pe plan mondial, Hoffmann La Roche este liderul pietei mondiale a medicamentelor oncologice (pentru bolnavii de cancer), iar in Romania compania este prezenta de peste 10 ani si activeaza in sectoarele terapeutice de varf, virologie, oncologie, tratamentul anemiei, obezitatii si transplant.
In prima jumatate a acestui an, in Romania Roche a realizat vanzari de 161 mil. euro, cu 30% mai mult comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Anul trecut, Roche a realizat vanzari de aproximativ 74 mil. euro, iar pentru acest an Dan Zamonea estimeaza o crestere in linie cu cea a pietei farmaceutice, adica de peste 10%.
La nivel mondial, grupul elvetian a raportat pentru primele sase luni vanzari de 20 de miliarde de franci elvetieni (12,7 mld. euro), in crestere cu 16% comparativ cu intervalul similar din 2005.
Alti jucatori importanti activi pe piata romaneasca de medicamente sunt GlaxoSmithKline, Pfizer sau Novartis. Vanzarile de medicamente pe plan local au atins anul trecut 1,27 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO