Companii

Roland Berger: Consultanta in management, o piata de 130 mil. euro

Roland Berger: Consultanta in management, o piata de 130 mil. euro

Codrut Pascu, managing director al biroului Roland Berger Strategy Consultants

01.02.2007, 18:34 83

Piata consultantei in management va atinge o valoare de aproximativ 130 de milioane de euro in acest an, pe fondul unui ritm de crestere de 15-20%, spune Codrut Pascu, managing director al biroului Roland Berger Strategy Consultants din Romania.
"Estimam ca in prezent ritmul de crestere al pietei este de circa 15-20%, conducand la o valoare previzionata de 120-130 de milioane de euro pentru acest an, daca se iau in considerare si segmentele de consultanta IT si consultanta pe probleme de resurse umane", a declarat Codrut Pascu.
In acelasi timp, consultanta strategica si a managementului operational se va situa probabil in jurul valorii de 25-30 de milioane de euro anul acesta, a precizat Pascu.
In 2006, valoarea pietei de consultanta in management a depasit 100 de milioane de euro. Evolutia pozitiva a pietei consultantei in management din ultimul an a avut loc pe fondul cresterii numarului de solicitari venite atat din partea companiilor romanesti, cat si din partea institutiilor publice.
Pentru cei care s-au asteptat ca aderarea la Uniunea Europeana sa se faca simtita imediat dupa 1 ianuarie in piata consultantei in management, vestile (bune sau rele, dupa caz) vor veni abia pe la inceputul anului viitor. "Efectele directe asupra cererii de astfel de servicii se vor face resimtite pe deplin abia incepand de anul viitor, cand fondurile structurale vor incepe cu adevarat sa fie accesate, iar presiunile competitive asupra companiilor romanesti se vor acutiza, generand astfel nevoia pentru asistenta de management externa", spune Pascu.
Iar odata cu amplificarea acestor tendinte, se va putea vorbi de o accelerare a ritmului de crestere a pietei, in perioada 2008-2010, in interiorul palierului 25-30%. "Un alt segment care va putea influenta pozitiv piata consultantei in management este reprezentat de proiectele din domeniul public, finantate majoritar cu fonduri provenite de la Uniunea Europeana", a mai spus Pascu.
In opinia reprezentantului Roland Berger vom asista incepand din acest an si la expansiunea mai multor companii romanesti la nivel international, in conditiile in care ritmurile foarte mari de crestere in anumite sectoare nu sunt sustenabile pe termen lung, iar presiunile competitive vor creste.
"In conditiile unor diferente semnificative ale marimilor de piata, exista discrepante si in privinta ratelor de crestere - la nivel european vorbim despre rate medii de circa 5% (pe unele piete mature precum Italia, Portugalia sau Germania asistand la stagnari sau chiar scaderi) comparativ cu ritmul de 15-20% inregistrat in Romania in ultima perioada", spune Pascu.
Roland Berger Strategy Consultants este o companie de consultanta infiintata in Germania in anul 1967. Compania inregistreaza o cifra de afaceri de circa 550 de milioane de euro, avand 1.700 de angajati la nivel international.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO