Companii

Romania Business Leaders: Vrem coagularea mediului de business românesc

Autor: Gabriel Razi

21.09.2011, 00:01 373

Zece executivi şi antreprenori români intenţionează să aducă la aceeaşi masă în luna februarie a anului viitor 300 de oameni de afaceri şi reprezentanţi ai mediului politic din România în cadrul unui forum construit pe modelul întâlnirii anuale de la Davos.

"Este o iniţiativă a oamenilor de business. Vrem să facem această întâlnire pentru că România nu are transparenţă, credibilitate sau un nivel al afacerilor care să creeze valoare adăugată şi un teren de joacă egal pentru toată lumea. Ne dorim să facem un Davos românesc, nu degeaba am stabilit data întâlnirii la o săptămână după forumul din Elveţia", a explicat Andreea Roşca, consultant în comunicare şi unul dintre fondatorii acestei iniţiative.

În acest moment organizaţia non-guvernamentală Fundaţia Romanian Business Leaders (FRBL) grupează oameni de afaceri precum Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Unicredit Ţiriac Bank, Mihai Marcu, CEO Medlife, Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment România sau antreprenorul Lucian Butnaru, CEO al ZebraPay, operator de terminale de plată instant.

Deşi se vrea o organizaţie a oamenilor de afaceri din România, reprezentanţii nu au explicat de ce au ales un nume englezesc pentru asociaţie, Romanian Business Leaders. Acest grup vrea să centreze dezbaterea de la începutul anului viitor pe găsirea de soluţii pentru creşterea competitivităţii companiilor de pe piaţa locală sau pentru încurajarea antreprenoriatului. "În 20 de ani am strâns un bagaj de neajunsuri, am greşit cerând transparenţă şi predictibilitate economică guvernanţilor. Aceste lucruri nu se cer, se obţin", a spus Dragoş Dinu, asociat în cadrul Link Resource, companie de consultanţă în industria farmaceutică.

Mai mult, grupul îşi propune să schimbe percepţia la nivelul opiniei publice asupra oamenilor de afaceri şi antreprenorilor români. "Vrem să schim­băm şi percepţia la nivelul populaţiei. În acest moment mulţi dintre angajaţi preferă să lucreze pentru străini. Imaginea generală este că, dacă eşti român, nu ştii să conduci", a afirmat Mihaela Perianu, CEO al companiei de recrutare AIMS Human Capital, care a rulat anul trecut 5,6 mil. euro.

Lansarea noii organizaţii a ridicat însă şi câteva semne de întrebare la conferinţa de lansare având în vedere că în România există "o inflaţie" de patronate ale căror lideri şi membri nu conduc niciun business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO