Companii

Romania, inca departe de UE in privinta administrarii afacerilor

20.05.2004, 00:00 13

Guvernarea corporatiilor este unul dintre cele mai dezbatute aspecte ale comuniAderarea Romaniei la Uniuna Europena va impune si schimbarea modului de administrare a afacerilor, unul din domeniile in care legislatia europeana a evoluat si va evolua foarte mult dupa scandalurile financiare in care au fost implicate in ultimii ani unele din marile corporatii.
Principiile de guvernare a companiilor se refera la modul de aministrare a afacerilor si modul de separare a puterilor in cadrul companiilor pentru a asigura integritatea acestora, in special pentru a proteja interesele actionarilor.
Putine dintre companiile romanesti s-au grabit in ultimii ani sa adopte principii de administrare a afacerilor conforme cu cele de pe plan mondial.
"Costul aplicarii reglelementarilor guvernarii corporatiste este foarte mare si de aceea unele companii ar putea decide sa nu le aplice de la inceput," a spus Cristoph Vanderstricht, director in cadrul firmei de audit PricewaterhouseCoopers (PwC). El a spus insa ca astfel de costuri pot fi recuperate destul de rapid. De exemplu, in cazul companiilor americane fiecare dolar investit in aplicarea acestor principii a adus un castig de de 3,5 dolari.
Bursa de Valori Bucuresti si piata RASDAQ au incercat sa promoveze principiile guvernarii corporatiste printre companiile cotate, dar fara prea mult succes.
Bursa de Valori a creat o categorie speciala, Categoria Plus pentru companiile al caror statut cuprinde prevederile unui cod de guvernare corporatista, bazat pe recomandarile Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).  In doi ani de existenta o singura companie, Electroaparataj Bucuresti, din cele aproape 100 cotate si-a inscris in statut prevederile guvernarii corporatiste si a fost admisa la aceasta categorie.
Unul din obiectivele acestor principii este acela de a oferi actionarilor o imagine cat mai fidela a situatiei finaciare a companiei, astfel ca se poate ajunge chiar la inregistrarea in contabilitate a unor plati neoficiale. "Cand lucram la DHL in Belgia in urma cu mai multi ani trebuia sa mituim vamesii nigerieni cu sume care ajungeau la 250.000 de dolari pe an. In Belgia poti declara aceste cheltuieli, drept plati delicate, si le incadram in contabilitate drept cheltuieli pentru promovarea exporturilor," spune Fransic Veldman, in prezent vicepresedinte pe regiunea Europa de Est a Oracle. Compania ofera produse software care le permit companiilor aplicarea principiilor de guvernare corporatista.
Principiile de guvernare corporatista cuprind independeta auditorilor fata de companie, competentele Consiliului de Administratie, modul de remunerare al directorilor, evitarea conflictelor de interese alaturi de standarde de contabilitate.
 "In ultimii ani exista pe plan mondial o schimbare a modului in care functioneaza companiile," spune Cristoph Vanderstricht, director la PwC. Scandaluri financiare cum ar fi cel al Enron sau Parmatat au dus la schimbarea legislatiei privind felul in care trebuie conduse companiile atat in Statele Unite cat si in Europa. Pe plan mondial nu exista reglementari unitare in ceea ce priveste administrarea afaceriilor, dar ultimii ani au adus schimbari legislative si in Europa si in Statele Unite.
Principala prioriate a noilor reglementari privind guvernarea corporatista este recastigarea increderii in integritatea companiilor si a raportarilor financiare. Pe plan mondial singurele norme sunt cele ale OCDE, dar care au doar caracter de recomandare. Conform OCDE, integritarea companiilor a institutiilor financiare si a pietelor este principala premiza pentru sanatatea si stabilitatea  unei economii.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO