Companii

Romania produce 133 km de tiruri de PET-uri anual

20.09.2009, 14:57 142

Romanii arunca la gunoi intr-un an 2,6 mld. de PET-uri de 2litri de la bere, vin si apa, adica un total de 133.000 de tone,care ar umple o coloana de 133 de kilometri de tiruri.
Pana la sfarsitul anului Ministerul Mediului ar putea introduce o"taxa pe PET" sub forma unei garantii de returnare, ceea ce araduce venituri de 260 mil. euro, in conditiile unei taxe de 10centi pentru un PET.
"Este nevoie, pentru ca lucrurile au scapat deja de sub controlprivind colectarea selectiva, in sensul ca nu se face (...) Oameniis-au obisnuit cu taxa pentru pungi, dar pentru PET-uri va fi ogarantie de returnare (...) Taxa exista in unele tari precum Olandasau Germania si este, de fapt, o garantie de returnare in valoarede 15 pana la 25 de centi", a spus ministrul mediului, NicolaeNemirschi, citat de Mediafax.
In ultimii ani, piata de PET-uri din Romania nu a inregistratcresteri semnificative ca volum. Principalii jucatori care pun pepiata PET-uri sunt producatorii din industria berii, a sucurilor siapei minerale. Anul trecut, piata locala de bere a ajuns la 20,2mil. hectolitri, din care 47% reprezinta berea ambalata la PET,ceea ce inseamna ca numai producatorii de bere au pus pe piatacirca 500 de milioane de PET-uri de 2 litri.
Piata de soft drinks (bauturile non-alcoolice, inclusiv apa) a fostde circa 2,5 mld. de litri in 2008, conform estimarilor realizatede Romaqua, din care PET-ul reprezinta 70%, adica 1,75 mld. litri,ceea ce inseamna 875 de milioane de astfel de recipiente.
Proiectul ar urma sa fie aplicat pentru inceput in hipermarketuriunde exista capacitati de depozitare.
"Vrem sa curatam tara de PET-uri, dar intervin si mecanismeeconomice complicate (...) Nu putem sa obligam acum toateboutique-urile sau magazinele de cartier, pentru ca nu ar aveaspatii de colectare. Garantia va consta in valoarea produsului,care sa fie platita sau sa se poata cumpara din magazin. Nu putemspune acum cat va fi exact aceasta garantie", a adaugatNemirschi.

Piata de PET

  • 500 mil. PET-uri de bere
  • 875 mil. PET-uri de suc

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO