Companii

Romaqua, 10 mil. euro pentru dublarea productiei de bauturi racoritoare

Romaqua, 10 mil. euro pentru dublarea productiei de bauturi racoritoare

Adrian Teslovan, directorul de marketing al grupului Romaqua, spune ca in 5 ani producatorul isi va dubla capacitatea de productie de apa minerala

04.09.2006, 21:23 105

Romaqua, producatorul apei minerale Borsec, se concentreaza pe segmentul bauturilor racoritoare, dupa ce si-a dublat capacitatea de imbuteliere a apelor minerale in urma unei investitii de 10 mil. euro.
"Anul viitor vom investi in cresterea capacitatii de productie de bauturi racoritoare in fabrica de la Busteni, pentru ca linia existenta nu face fata cererii de pe piata interna si externa", a declarat Adrian Teslovan, directorul de marketing al grupului Romaqua.
Planul de investitii prevede atingerea unei capacitati de imbuteliere de bauturi racoritoare de 2,5 ori mai mare decat cea existenta in prezent.
Romaqua exporta bauturi racoritoare in Grecia, Italia si Spania, iar de anul viitor numarul pietelor externe s-ar putea mari.
"Avem solicitari si din alte tari, dar deocamdata nu facem fata cu capacitatea de imbuteliere existenta la Busteni", a adaugat Teslovan. Noua linie de productie pentru bauturi racoritoare este programata sa intre in functiune in primavara viitoare.
Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana va determina cresterea competitivitatii produselor Romaqua exportate in tarile membre, spune producatorul, dar si noi provocari. Potrivit datelor prezentate de companie, Romaqua detine aproximativ 25% din piata apelor minerale din Romania, iar obiectivul pentru acest an este consolidarea pozitiei.
Pe termen mediu, grupul si-a planificat investitii mai ample, vizand progresiv cele trei segmente de piata pe care activeaza. "In 5 ani, ne vom dubla capacitatea existenta la apa minerala, vom creste de patru ori capacitatea de bauturi racoritoare si de doua ori capacitatea de procesare a cafelei", a mai mentionat Teslovan.
Grupul a finalizat in urma cu cateva luni o investitie de aproximativ 10 mil. euro directionata catre segmentul apelor minerale, in urma careia unitatea de imbuteliere din Borsec a ajuns la o capacitate de livrare de 45 de tiruri pe zi, de la 25 de tiruri pe zi.
O parte a investitiei a vizat si constructia unei noi fabrici in localitatea Stanceni, unde se afla a doua sursa de apa exploatata de companie. Capacitatea de productie de apa minerala Borsec si Stanceni a fost practic dublata in acest an, cand reprezentantii asteapta un volum al productiei de apa minerala de aproximativ 290 mil. litri.
Segmentul apei minerale aduce 66% din cifra de afaceri a grupului, restul fiind reprezentat de bauturi racoritoare (30%) si cafea (4%). Portofoliul Romaqua cuprinde apele minerale Borsec si Stanceni, bauturile racoritoare Giusto, Brifcor, Quick Cola si cafeaua Metropolitan.
Grupul a realizat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 48 mil. euro (175 mil. lei), in crestere cu 70% fata de anul precedent. Romaqua are in prezent 1.000 de angajati, cu 20% mai mult decat la sfarsitul anului 2004.
Compania Romaqua este detinuta in proportie de 98% de Romaqua Holdings SA, fosta Comchim Bucuresti. Ambele afaceri sunt controlate de patru persoane fizice romane, principalul actionar fiind Octavian Cretu.
Piata bauturilor racoritoare a atras investitii importante din partea producatorilor in ultimii ani, cel mai dinamic segment fiind bauturile racoritoare necarbonatate. Vanzarile de sucuri necarbonatate vor inregistra cresteri de 18-20% in acest an, fata de doar 3-4% pe segmentul carbonatatelor sau al apei minerale, potrivit companiei de cercetare de piata Canadean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO