Companii

Romaqua imprumuta 8,2 mil. euro pentru extindere

Romaqua imprumuta 8,2 mil. euro pentru extindere
14.09.2006, 19:43 32

Romaqua Group, producatorul apelor minerale Borsec, Stanceni si al sucurilor Giusto, a contractat un credit de 8,23 mil. euro de la BCR in vederea finantarii extinderii capacitatii de productie de cafea si bauturi racoritoare, in fabricile detinute in Bucuresti si Busteni, conform datelor publicate de companie in Monitorul Oficial.
Fondurile atrase vor finanta construirea si amenajarea unor hale de productie si depozitare in cele doua fabrici, precum si achizitia unei linii de imbuteliere PET, a unei linii de productie a recipientelor PET si a unor vitrine frigorifice.
Reprezentantii Romaqua nu au dorit sa comenteze.
Romaqua si-a planificat crestere in decurs de un an a capacitatii de productie de bauturi racoritoare de 2,5 ori, investitiile in acest proiect ridicandu-se la aproximativ 10 mil. euro, potrivit datelor furnizate de companie.
Planul de investitii pe termen mediu vizeaza progresiv extinderea productiei pe cele trei segmente de piata pe care Romaqua activeaza. Astfel, capacitatea existenta de imbuteliere a apei minerale se va dubla, ca si capacitatea de procesare a cafelei in fabrica din Bucuresti, iar unitatea din Busteni in care sunt produse bauturi racoritoare isi va mari capacitatea de 4 ori, in urmatorii cinci ani.
Romaqua a intrat pe segmentul bauturilor racoritoare in 2004, odata cu lansarea gamei Giusto. In acest an, compania a relansat bauturile racoritoare Brifcor si Quick Cola, pe care vrea sa le aduca in scurt timp la o pondere de 20% din totalul vanzarilor Romaqua de pe acest segment de piata.
Grupul a finalizat in urma cu cateva luni o investitie de aproximativ 10 mil. euro directionata catre segmentul apelor minerale, in urma careia unitatea de imbuteliere din Borsec a ajuns la o capacitate de livrare de 45 de tiruri pe zi, de la 25 de tiruri pe zi. O parte a investitiei a vizat si constructia unei noi fabrici in localitatea Stanceni, unde se afla a doua sursa de apa exploatata de companie. Reprezentantii Romaqua estimeaza pentru acest an un volum al productiei de apa minerala de aproximativ 290 mil. litri.
Potrivit datelor prezentate de companie, Romaqua detine circa 25% din piata apelor minerale din Romania.
Segmentul apei minerale aduce aproximativ 66% din cifra de afaceri a grupului, restul fiind reprezentat de bauturi racoritoare (30%) si cafea (4%). Portofoliul Romaqua cuprinde apele minerale Borsec si Stanceni, bauturile racoritoare Giusto, Brifcor, Quick Cola si cafeaua Metropolitan.
Grupul a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa
48 mil. euro (175 mil. lei), in crestere cu 70% fata de anul precedent. Romaqua are in total 1.000 de angajati in prezent.
Compania Romaqua este detinuta in proportie de 98% de Romaqua Holdings SA, fosta Comchim Bucuresti. Ambele afaceri sunt controlate de patru persoane fizice romane, principalul actionar fiind Octavian Cretu.
Principalii competitori ai grupului sunt QAB, Coca-Cola HBC, European Drinks, Perla Harghitei, Biborteni si Apemin Tusnad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO