Companii

Romar: Lipsa asigurarilor private ne-ar putea forta sa transformam un spital intr-o cladire de birouri

Romar: Lipsa asigurarilor private ne-ar putea forta sa transformam un spital intr-o cladire de birouri

Liliana Hagicalil, director general al Romar: Am facut foarte multe business planuri, dar toate ne-au dus la aceeasi concluzie. Spitalul este un proiect riscant in conditiile in care legislatia nu este foarte clara. Noi inca nu stim ce pachete putem oferi, nu stim exact cat sunt deductibile.

01.07.2008, 16:15 204

"Proiectul de spital privat pe care il avem construit la rosu ar putea fi transformat intr-o cladire de birouri, avand in vedere legislatia in privinta asigurarilor private de sanatate care este destul de nesigura si neclara. Fara aceste asigurari, investitiile in spitale private sunt la randul lor destul de nesigure si nerentabile", a spus pentru ZF Liliana Hagicalil, director general medical al Romar. Familia Hagicalil controleaza indirect 60% din actiunile grupului de firme.
Romar este unul dintre primii zece jucatori din industria serviciilor medicale private care si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 10 mil. euro. In primele cinci luni ale anului compania a realizat afaceri de 5 mil. euro, nivel similar cu cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.
Investitiile implicate pana acum in proiectul de spital au fost de 2,8 mil. euro, iar finalizarea lui ar presupune ca investitia totala sa ajunga la 7-8 mil. euro. Reprezentantii Romar au de asemenea oferte pentru a continua proiectul spitalului cu parteneri strategici, o decizie finala urmand sa fie luata in urmatoarea perioada.
"Asigurarile private nu au normele de aplicare fara de care este greu sa asiguri un flux greu de pacienti care sa rentabilizeze spitalul. Am facut foarte multe business planuri, dar toate ne-au dus la aceeasi concluzie. Este un proiect riscant in conditiile in care legislatia nu este foarte clara. Noi inca nu stim ce pachete putem oferi, nu stim exact cat sunt deductibile", a spus Hagicalil, care a adaugat ca pentru a deveni rentabil un spital trebuie sa aiba o capacitate de ocupare de cel putin 70 - 80%. Spitalul, proiectat pentru 60 de paturi, era structurat pentru interventii chirurgicale de o zi.
Grupul Romar a investit de la inceputul acestui an 4,2 mil. euro in amenajarea unor clinici, in aparatura si in capitalul de lucru, urmand ca pana la sfarsitul acestui an sa mai fie investite 3,5 mil. euro in proiecte similare. Cu toate acestea activitatea din acest an a grupului a fost afectata de intarzierea incheierii contractelor cu Casele de Asigurari de Sanatate. Aceste contracte genereaza circa 20 - 25% din cifra de afaceri a Romar.
"Inceputul de an a fost mai greoi din punctul de vedere al contractarii cu Casele de Asigurari, ei fiind printre cei mai importanti clienti ai Romar. In mod normal, contractarea pentru anul in curs ar trebui sa se faca in luna ianuarie, dar s-a prelungit pana la finalul lunii aprilie inceputul lunii mai. Automat toate strategiile noastre au fost schimbate din mers", a afirmat Liliana Hagicalil, care considera ca toti operatorii de servicii au fost afectati de intarzierea contractelor cu Casele de Asigurari.
Impactul asupra Romar a fost cu atat mai puternic cu cat grupul se afla in perioada intensa de investitii.
"Ne apropiem de deschiderea celei de-a doua clinici in fiecare din orasele Timisoara si Constanta. Am dublat capacitatea clinicii din Iasi, Medimar, iar din punct de vedere al strategiei vrem sa lansam produse noi", a precizat reprezentanta Romar.
Unul dintre produsele lansate ar urma sa fie unul "interdisciplinar" pentru pacientii cu afectiuni complexe, primul de acest fel de pe piata conform datelor furnizate de Romar. Acest produs ar urma sa fie adresat pacientilor cardiaci, diabeticilor si femeilor insarcinate.
Romar are in vedere achizitia de clinici in tara, dar si de dezvoltarea de parteneriate pentru partea de internare.
"Pana acum reteaua medicala cuprindea centre private, dar de multe ori afectiunile pacientilor necesita si internari si vrem sa extindem zonele in care putem asigura internari", a mai spus Hagicalil.
Planurile pentru 2008 prevad deschiderea de noi clinici in Sibiu si Bacau.
"Vrem sa continuam procesul de fuziune-cumparare de clinici locale, dar ne interesam si de posibilitatea de francizare. Suntem in faza in care incercam sa aflam ce inseamna francizare in proiectul medical", a adaugat reprezentanta Romar.
Romar angaja la finalul anului trecut 750 de oameni. In legatura cu migratia personalului medical, Liliana Hagicalil spune ca ca problema nu sunt medicii, "pe care ii gasim", ci cadrele medii.
"Asistentele tinere cer niste salarii exagerate, multe dintre ele prefera sa plece in afara, si nu isi fac un plan de cariera", considera Hagicalil. Gradul de fluctuatie a asistentelor este de 20 - 30%.
O alta problema cu care compania se confrunta din punctul de vedere al resurselor umane o reprezinta asa-numitii "manageri traseisti".
"Sunt manageri care stau mai putin de un an intr-o companie, si care prefera sa se mute pentru un salariu cu putin mai mare. Ei nu au timp sa urmeze cursuri de management, iar performantele sunt sub asteptari", spune managerul Romar. Ea a adaugat ca fluctuatia de personal la acest nivel este de aproximativ 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO