Companii

Romgaz, castig de peste 120 mil. euro la noua luni

06.11.2008, 19:30 11

Cel mai mare producator local de gaze naturale, compania de stat Romgaz, a inregistrat in primele noua luni ale anului un profit net de 442 de milioane de lei (121,76 milioane de euro), in crestere cu 77,6% comparativ cu nivelul de 248,8 milioane de lei (76 de milioane de euro) raportat in perioada similara a anului trecut.

"Cresterea profitului net este efectul reducerii unor cheltuieli materiale, financiare precum si al reducerii ponderii cheltuielilor nedeductibile. In primele noua luni ale anului, s-a inregistrat o rentabilitate a resurselor consumate de 32%, fata de 22% in perioada similara din 2007", au explicat reprezentantii companiei cresterea profitului net.
In ceea ce priveste cifra de afaceri, Romgaz a raportat in primele noua luni o cifra de afaceri de 2,38 miliarde de lei (658 de milioane de euro), in crestere cu 4,35% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut cand compania a obtinut o cifra de afaceri de 2,28 miliarde de lei (700 milioane de euro).
"Cresterea cifrei de afaceri fata de aceeasi perioada a anului anterior se datoreaza cresterii cantitatii de gaze livrate, cresterii pretului de livrare si cresterii cantitatii de gaze inmagazinte", au mai precizat reprezentantii companiei.
Romgaz asigura circa jumatate din productia locala de gaze naturale, celalalt mare producator local fiind Petrom, cea mai mare companie romaneasca. Cele doua companii livreaza anual circa 65% din necesarul de consum, restul provenind din importuri din Rusia, de la Gazprom.
La sfarsitul lunii trecute o delegatie a Gazprom s-a intalnit la Bucuresti cu reprezentanti ai Romgaz si ai Transgaz, dupa ce pe 17 octombrie mai avusese loc o intalnire cu aceleasi companii la Moscova.
Discutiile purtate la Bucuresti au vizat atat partea de inmagazinare a gazelor naturale, importul de gaze, cat si posibilitatea includerii Romaniei pe harta gazoductului South Stream, proiect realizat la initiativa Gazprom, considerat in multe cazuri concurent direct al gazoductului Nabucco, proiect care beneficiaza de sprijinul Uniunii Europene.
Compania intentioneaza sa devina activa si pe segmentul producerii de energie electrica, Romgaz participand in acest sens la licitatia organizata de Electrocentrale Bucuresti privind construirea unui grup nou pe platforma centralei de la Fantanele, judetul Mures.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO