Companii

Romgaz estimeaza scaderea productiei, dar investitiile cresc cu 40%

12.01.2010, 00:00 48

Romgaz Medias, una dintre cele mai valoroase companii de stat,estimeaza ca si in 2010 productia de gaze naturale isi va continuascaderea, urmand astfel tendinta ultimilor ani, dar cu toateacestea compania va avea un buget de investitii record de 1,2miliarde de lei (285 de milioane de euro), in crestere cu peste 40%comparativ cu 2009, mare parte a banilor urmand sa fie alocatatocmai descoperirii de noi rezerve.

Tendinta de scadere a productiei de gaze naturale este vizibilasi la nivelul celuilalt producator local de gaze, Petrom, careimpreuna cu Romgaz asigura circa doua treimi din necesarul deconsum al Romaniei, restul fiind reprezentat de importuri dinRusia. Spre exemplu, productia de gaze a Petrom a scazut inintervalul 20042008 cu circa 14%, marea parte a hidrocarburilorextrase de companie provenind din zacaminte ajunse deja lamaturitate.

"Productia Romgaz de gaze naturale in anul 2009 a fost de 5,78miliarde de metri cubi, iar cantitatea estimata pentru anul 2010este de 5,7 miliarde de metri cubi", spun reprezentantiicompaniei.

In acest context, investitiile din 2010 ale Romgaz vizeazaforajul a 40 de sonde de cercetare si exploatare pentrudescoperirea de noi rezerve de gaze naturale. Fondurile vor fialocate si pentru forarea a 14 sonde pentru zacamintele mature, catsi pentru diverse lucrari de modernizare ale instalatiilor.

Cu ochii spre alte piete

Romgaz este una dintre putinele companii din Romania care auiesit pe pietele externe, deruland in prezent lucrari in Slovaciasi Polonia.

"In momentul de fata in cele cinci perimetre din Polonia siSlovacia in care Romgaz are calitatea de cotitular se afla inproces de executie programele de cercetare geologica angajate infata statului slovac si polonez. Intentionam sa fim prezenti si inalte tari", au mai precizat reprezentantii Romgaz.

In ceea ce priveste unul dintre proiectele majore de investitii,care se afla pe lista Romgaz de mai multi ani, si anume depozitulde gaze de la RomanMargineni (jud. Neamt), proiect de care esteinteresat si gigantul rus Gazprom, reprezentantii companiei spun castudiul de fezabilitate va fi finalizat anul acesta, in lunaseptembrie.

Depozitul de la RomanMargineni ar putea avea o capacitate deinmagazinare de circa 2 miliarde de metri cubi, investitia ajungandpana la 500 de milioane de euro, potrivit celor mai recenteestimari.

Consumul de gaze a scazut cu 16%

Potrivit bugetului de venituri si chel tuieli al companiei,Romgaz estima pentru anul trecut afaceri de 3,213 miliarde de lei(765 de milioane de euro), in usoara scadere fata de nivelulraportat in 2008 de 3,28 miliarde de lei (891,3 milioane deeuro).

In ceea ce priveste profitul net, compania estima pentru anultrecut un castig de 528,5 milioane de lei (125,8 milioane de euro),mai mic cu 1,6% fata de castigul de 537,3 milioane de lei din 2008(146 de milioane de euro).

Compania nu a comunicat rezultatele finale pe 2009 si nici nu afurnizat informatii despre cifra de afaceri sau profitul bugetat inacest an.

Anul trecut, consumul de gaze naturale a scazut cu circa 16%,potrivit celor mai recente date disponibile, cea mai mare parte aacestei scaderi fiind preluata de catre importatorii de gaze dinRusia.

In prima parte a anului, guvernul a luat o decizie potrivitcareia toti marii consumatori de gaze urmau sa fie alimentati timpde sase luni exclusiv cu gaze din productia interna, acestea fiindde doua ori mai ieftine comparativ cu cele de import. In modnormal, orice consumator de gaze din Romania primeste un cos degaze in care sunt incluse si gazele din import. Masura a avut unimpact pozitiv in special asupra industriei chimice, aceasta fiindextinsa pe toata perioada anului 2010, in conditiile in care gazeleproduse intern se vor dovedi suficiente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO