Companii

Rompetrol a debarcat, la propriu, in Bulgaria

28.01.2004, 00:00 35



Compania Rompetrol, cel mai important operator privat din sectorul petrolier din Romania, a reusit sa castige intr-un an 10 procente din piata en-gros a carburantilor din Bulgaria, a declarat Eris Chis, vicepresedinte al companiei responsabil cu dezvoltarea si investitiile.



Pentru intrarea pe piata vecinilor, Rompetrol a preferat, in locul deschiderii de benzinarii, sa cumpere un terminal de descarcare a carburantilor in portul Ruse si modernizarea acestuia, investitia totala fiind de 4 milioane de dolari, terminal de unde produsele sunt vandute distribuitorilor locali. Piata bulgara este dominata de Lukoil, care detine rafinaria de la Burgas, dar mai sunt prezente si companiile Shell si OMV. "Procentul este neasteptat de bun, in prezent avem probleme de capacitate in Bulgaria. Trebuie remarcat si faptul ca Ruse se afla in zona mai saraca din Bulgaria, sudul si litoralul sunt mai dezvoltate", a precizat Chis. El spune ca piata bulgareasca a carburantilor este mica, dar preturile practicate sunt mai mari decat cele din Romania, libere, iar castigurile sunt atractive.



Alte directii de extindere regionala a grupului sunt, pentru acest an, Turcia si Macedonia. "In Turcia discutam un parteneriat cu o firma locala pentru constructia unui terminal de produse petroliere in Marea Marmara. Pentru reusita afacerii trebuie sa asteptam o modificare a legislatiei turce ce priveste importurile de produse petroliere, unde exista o serie de restrictii. Legea va fi modificata in iunie", a adaugat vicepresedintele Rompetrol.





Nafta si privatizarea



Chis se ocupa si de Rompetrol Petrochemicals, companie care reprezinta componenta de petrochimie din rafinaria Petromidia. Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 57 de milioane de dolari si va ajunge in acest an la 100 de milioane de dolari. Repornirea instalatiilor petrochimice de la Petromidia s-a facut in baza estimarilor ce indicau o piata a poliolefinelor cu mare potential, dat fiind consumul mult mai redus ce se inregistreaza in Romania fata de alte state. Astfel incat pe langa productia proprie, de 6.000 de tone pe luna, Rompetrol importa alte 2.500 de tone de astfel de produse si intentioneaza sa ajunga la vanzari anuale de 180.000 de tone. Ultima valoare reprezinta "masa critica", in masura sa permita reduceri de costuri si sa asigure repornirea tuturor instalatiilor combinatului petrochimic, actiune care necesita investitii de 70 de milioane de dolari. Petrochemicals dispune de o instalatie de producere a polipropilenei, in functiune, care care a livrat 65.000 tone anul trecut si care va ajunge la o productie de 75.000 tone, alaturi de instalatii de piroliza si de producere a polietilenei.



Procesul de privatizare a Societatii nationale a Petrolului Petrom a incurcat intr-o oarecare masura planurile de dezvoltare a afacerii. Petrochimia foloseste drept materie prima nafta, ce poate fi cumparata de pe piata internationala, dar poate fi inlocuita cu etan, gaz prezent in zacamintele exploatate de Petrom in Marea Neagra. Intre cele doua companii au avut loc o serie de intalniri pentru punerea la punct a unei colaborari. Rompetrol s-a oferit sa construiasca instalatia necesara preluarii gazelor, Petrom a decis ca este mai bine sa faca singura investitia, lucrurile nu s-au miscat foarte repede iar in prezent privatizarea a adus situatia in stand-by. "Fapt este ca etanul este ars in sobe, la un pret de 100 de dolari, dar ar putea fin vandut ca materie prima, cu 175 de dolari", spune Chis. dorin.oancea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO