Companii

Rompetrol a intrat oficial in era kazaha: care sunt planurile noilor proprietari pentru afacerea construita de Patriciu. Reportaj ZF

08.07.2009, 18:34 42

La retragerea din afacerea pe care a construit-o timp de zece ani si care l-a transformat in cel mai bogat om din Romania, Dinu Patriciu a primit din partea angajatilor Rompetrol o "gura de lup".
In forma unui semn de intrebare, "gura de lup" este un instrument de neinlocuit in orice rafinarie. Cu el se porneste o rafinarie si fara el nu se poate.
Cu toate acestea, in primele randuri din sala de conferinta a Petromidia, unde se aniversau si 30 de ani de la punerea in functiune a primei instalatii, se aflau in costume scrobite si stransi la gat cu cravate, noii proprietari cu ochi oblici ai unei afaceri care era considerata romaneasca si mai ales era perceputa ca fiind a unui roman. Spre deosebire de noii proprietari ai Petromidia, Patriciu purta un costum lejer de in si avea doi nasturi desfacuti la camasa.
"Alexandru Nicolcioiu (presedintele consiliului de administratie al Petromidia) este parintele rafinariei, iar eu am fost nasul", a spus Patriciu, intr-o sala plina de fosti sau actuali manageri din Rompetrol si de o gramada de angajati ai Petromidia, dupa o conferinta de presa in care s-au dezvaluit cu jumatate de masura planurile noilor proprietari unici ai grupului Rompetrol, kazahii de la KazMunaiGaz.

Vorbiti rusa?
A fost prima conferinta de presa la Rompetrol unde limba oficiala a fost rusa, iar cuvantul de deschidere nu l-a mai avut Patriciu, ci presedintele KazMunaiGaz, Kabyldin Kairgeldy.
"Buna seara, dragi domni si doamne", si-a inceput discursul presedintele KMG, citind de pe niste foi. "La 24 iunie am incheiat tranzactia pentru 20% din Rompetrol." Deja primele sprancene s-au ridicat in sala. "In decembrie 2007 a fost prima transa de rascumparare." Nimeni nu mai intelegea nimic. Dupa cateva momente de confuzie, Patriciu si-a pierdut cumpatul cerand inlocuirea imediata a traducatoarei care avea un puternic accent rusesc. "Va rog sa-l aduceti pe baiatul de dinainte pentru ca doamna aceasta vorbeste o limba necunoscuta", a spus Patriciu vizibil iritat. Conferinta a continuat. A fost anuntat noul CEO al grupului petrolier Rompetrol, care nu a rostit niciun cuvant neintrebat, kazahul Saduokhas Meraliyev, dar si faptul ca Patriciu nu va parasi totusi Rompetrolul fiind in continuare membru al consiliului de administratie.
"Nu-ti lasi copilul pe drumuri. Toata viata te uiti dupa el, dar oricum eu demult nu mai eram implicat operational in companie", a zis Patriciu. Potrivit acestuia, compania va fi condusa prin intermediul consiliului de administratie, format acum aproape in totalitate din kazahi, dar omul de afaceri este convins ca va trece putin timp pana cand si conducerea executiva a companiei va fi asigurata din nou de un roman.

Benzinarii Litro in loc de Rompetrol
Kazahii nu au spus mare lucru despre ceea ce vor sa faca la Rompetrol, ci doar au dat de inteles ca vor plati cele 600 de milioane de euro catre statul roman in contul obligatiunilor emise in numele Petromidia in 2003, ca nu vor da oameni afara din rafinarie si ca Patriciu nu va fi ultima schimbare pe care o vor face in cadrul executivilor de top din Rompetrol.
"Nu avem planuri sa vindem participatii din Rompetrol catre alte companii, dar totodata totul se cumpara si se vinde. Daca primim o oferta de cumparare buna, o vom analiza", a mai spus presedintele KMG.
La sfarsitul conferintei, iar o noutate. Presa kazaha a fost cea privilegiata cand a fost vorba de declaratii care oricum au fost scurte si intrerupte brusc de paradoxala interventie a oamenilor de comunicare kazahi. In noua sa postura de CEO, Meralyiev ne-a raspuns la cateva intrebari, dar tot pe Patriciu il cautam pentru lamuriri.
"Vom mai angaja 300 de oameni pana la sfarsitul anului, dar concomitent vom merge mai departe cu indepartarea acelor afaceri care nu sunt legate de activitatea de baza. Investitiile se vor ridica la 100 de milioane de dolari", a spus Meraliyev. Cea mai interesanta stire a fost cea legata de lansarea unui nou brand pe piata in ceea ce priveste benzinariile Rompetrol.
"Primele doua benzinarii pe care le vom deschide pe Autostrada Soarelui vor functiona sub brandul Litro si de aici inainte orice noua benzinarie deschisa va prelua acest brand. Ne-am bazat decizia pe mai multe studii de marketing si am putea sa aplicam acest rebranding si asupra benzinariilor mai vechi care urmeaza sa fie modernizate", a mai spus Meraliyev. El nu a comentat in ce consta acest rebranding si nici care vor fi elementele distinctive ale Litro. Noul CEO al grupului Rompetrol a mai precizat ca planurile de extindere au fost amanate.

Mai putin petrol
Dupa finalizarea conferintei, a urmat festivitatea cu ocazia implinirii a 30 de ani de Petromidia. Eric Kish, primul director general al rafinariei, a povestit cum le-a spus oamenilor in primele zile ca rafinaria este un fel de avion care se construiesete in zbor. "Venisem eu revolutionar. Chestia asta am descoperit-o intr-un spot si mi-a placut", a spus Kish. Alexandru Nicolcioiu, la randul lui director general al Petromidia, si-a amintit de ziua in care reactorul rafinariei a crapat. "Cand l-am sunat pe Dinu, eram convins ca i-a cazut trabucul pe pantaloni", a spus Nicolcioiu, care este unul dintre cei mai vechi angajati ai rafinariei. "In timp ce reactorul era crapat, eu valsam pe la banci", si-a amintit Patriciu. Lumea a inceput sa paraseasca sala. A iesit si Patriciu si a stat din nou de vorba cu presa, despre orice pornind de la cum ar trebui sa fie jurnalistul universal pana la investitii in media, regenerabile si altele.

10 legi kazahe

  • Vor continua schimbarile in top managementul Rompetrol, desi unii manageri vor fi pastrati
  • Noul CEO Rompetrol este kazahul Saduokhas Meraliyev, fost director general adjunct
  • Dinu Patriciu va ramane in continuare in consiliul de administratie al Rompetrol
  • KMG poarta discutii cu mai multe banci internationale pentru finantarea rascumpararii obligatiunilor de 600 mil. euro care ajung la scadenta in 2010
  • KMG nu are intentia ca pe termen scurt sa vanda participatii din cadrul grupului Rompetrol
  • Bugetul de investitii al kazahilor pentru anul acesta este de 100 mil. $
  • Toate benzinariile noi care vor fi deschise de Rompetrol vor purta brandul Litro
  • KMG a amanat planul de achizitie a unei noi rafinarii din cauza crizei
  • Kazahii spun ca anul acesta mai angajeaza 300 de oameni
  • KMG va duce mai departe planul de restructurare a Rompetrol prin vanzarea companiilor non-core.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO