Companii

Rompetrol a platit 22 mil. euro dobanda la datoriile istorice

10.10.2005, 18:12 19

Rompetrol Rafinare, compania grupului Rompetrol care opereaza Rafinaria Petromidia, a platit la finalul lunii trecute statului aproximativ 22 milioane de euro (76,9 milioane de lei noi), reprezentand dobanda anuala aferenta celui de-al doilea an pentru obligatiunile emise in 2003 in contul datoriilor istorice ale rafinariei.

Obligatiunile au o valoare de 570 milioane de euro si sunt scadente in anul 2010. Grupul Rompetrol are optiunea de a le transforma la scadenta in actiuni Petromidia.

Conform reprezentantilor Rompetrol, grupul a platit in primele noua luni 485 de milioane euro (1,7 miliarde de lei) ca taxe si impozite, suma care, anualizata, reprezinta 6% din bugetul de stat. Cea mai mare parte a acestei sume reprezinta accizele si TVA pentru produsele vandute.

Din aceasta suma 445 milioane de euro (1,45 miliarde de lei ) au fost platite de Rompetrol Rafinare. Reprezentantii Rompetrol spun ca societatea este la zi cu plata datoriilor curente catre bugetul de stat.

Activitatea de productie a Petromidia este oprita timp de o luna pentru derularea unor lucrari de revizie si modernizare a instalatiilor rafinariei. Investitiile care vor fi realizate in aceasta perioada de companie se ridica la 30 milioane de dolari (aproximativ 25 milioane de euro).

Capacitatea de prelucrare a rafinariei ar urma sa creasca cu 10% in urma investitiillor, care vor contribui, de asemenea, la cresterea calitatii si la marirea coeficientului de utilizare a instalatiilor.

Contractorul general al celor 24 de proiecte de modernizare este Rominserv, o alta societate a grupului, pe langa aceasta fiind angrenate alte 42 de societati.

Reprezentantii grupului afirma ca "Rompetrol ramane profitabila si in 2005, an puternic marcat de fluctuatii majore ale pretului international al titeiului". Grupul Rompetrol a fost mentionat recent intr-un raport al agentiei de rating Fitch printre companiile petroliere din regiunea Europei Centrale si de Est ale caror rezultate s-au mentinut pe o tendinta pozitiva.

Petromidia si-a majorat cifra de afaceri cu peste 65% in prima jumatate a anului, aceasta atingand 989 de milioane de dolari fata de 600 de milioane de dolari in primele sase luni ale anului trecut.

Petromidia a inregistrat un profit net de 71 de milioane de dolari pe primele sase luni ale anului fata de 19 milioane de dolari in perioada similara a anului trecut.

Majoritatea companiilor petroliere au inregistrat in ultimul an cresteri importante ale rezultatelor financiare pe fondul cresterii cotatiilor titeiului.

Majorarile de profit ale companiilor petroliere au venit pe fondul cresterii castigurilor din segmentul de extractie a titeiului, pe care Rompetrol nu are activitate. Compania a castigat insa de pe urma cresterii diferentei de pret dintre titeiul Brent, utilizat ca referinta pe plan mondial si cel al titeiului Ural, de calitate mai slaba, care este prelucrat de Petromidia.

Actiunile Petromidia au fost cotate vineri la Bursa de Valori Bucuresti la 0,1180 lei/actiune, in scadere cu 0,8% fata de ziua precedenta.

Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 695 milioane de euro. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO