Companii

Rompetrol a primit calificativul B- de la Fitch

22.06.2004, 00:00 27

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a acordat grupului Rompetrol calificativul B- cu perspectiva pozitiva. Acelasi calificativ a fost acordat si emisiunii de euroobligatiuni in valoare de 150 milioane de dolari pe care compania al carei actionar majoritar este omul de afaceri roman Dinu Patriciu intentioneaza sa o lanseze pe piata internationala. Ratingul companiei este cu patru trepte sub ratingul de tara acordat Romaniei de catre Fitch, ceea ce indica un nivel relativ ridicat de risc pentru investitile in euroobligatiunile companiei.
Potrivit Fitch Ratings, calificativele acordate au in vedere gradul ridicat de indatorare al Rompetrol, faptul ca grupul a trecut de relativ scurt timp la profitabilitate, precum si dificultatile pietei romanesti. Printre acestea, cele mai semnificative sunt preturile reduse la carburanti si marja redusa de profitabilitate, controlate indirect de stat prin intermediul celei mai mari companii petroliere, Petrom, care are ratingul BB-, cu perspectiva pozitiva, cu trei trepte peste cel al Rompetrol.
Conform agentiei de rating, grupul Rompetrol a reusit sa restructureze operatiunile rafinariei Petromidia, dupa privatizarea din anul 2001, ceea ce se reflecta, intr-o anumita masura, in rezultatele financiare imbunatatite, desi inca nu foarte solide, inregistrate anul trecut.
Euroobligatiunile pe care Rompetrol vrea sa le emita vor avea o clauza de rascumparare, in cazul in care participatia actionarilor actuali scade sub 50% din totalul actiunilor. Clauza nu va fi insa declansata doar de iesirea din actionariat a OMV, care detine 25,1% din actiunile grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO