Companii

RomTelecom a achitat datorii de 24 mil. dolari in contul Cosmorom

12.02.2004, 00:00 26



RomTelecom a platit aproximativ 24 milioane dolari in contul diviziei sale de telefonie mobila Cosmorom, care lucreaza in pierdere si are o cota de piata infima.



Una din problemele majore ale operatorului o constituie datoria de peste 100 milioane de dolari, la care se adauga dobanzi, catre principalului sau furnizor de echipamente, compania elena Intracom.



Prin plata celor 24 de milioane de dolari, RomTelecom a acoperit integral un credit de la ING Bank si, partial, un imprumut Alpha Bank Romania.Cosmorom nu a reusit sa ramburseze pana la scadenta sumele angajate.



Cosmorom a contractat, in februarie 2001, un imprumut pe termen scurt de 30 milioane dolari de la Alpha Bank Romania. La solicitarea bancii, operatorul de telefonie mobila nu si-a indeplinit obligatiile de rambursare a creditului, iar Alpha Bank Romania a cerut RomTelecom, actionarul majoritar al societatii ( 54%), sa plateasca, in calitate de garant.



In urma discutiilor dintre cele trei parti implicate, compania de telefonie fixa s-a obligat sa ramburseze suma de 10 milioane de dolari si diferenta de 20 de milioane, care a fost esalonata.



"Dupa incheierea actului aditional, RomTelecom a achitat suma de 10 milioane de dolari, restul banilor fiind reesalonati pe termen lung, peste un an de zile. In afara de cele doua imprumuturi, unde RomTelecom avea calitatea de garant, compania nu mai preluat, in cursul anului 2003, alte datorii bancare ale Cosmorom", a declarat ieri Dan Pazara, director de comunicare in cadrul RomTelecom.



Al doilea acord de imprumut, in valoare de 15 milioane de euro, a fost incheiat intre Cosmorom si ING Bank NV Amsterdam in ianuarie 2002. RomTelecom a emis in iunie 2002 o scrisoare de garantie si compensare in favoarea bancii, prin care se obliga sa garanteze indeplinirea obligatiilor asumate de operatorul de telefonie mobila.



Si in acest caz, Comorom nu a reusit sa returneze creditul, iar ING Bank a solicitat achitarea datoriei. In calitate de garant, RomTelecom a platit bancii suma de 455,183 miliarde lei (circa 13,8 milioane dolari), reprezentand datoria operatorului de telefonie mobila.



Infiintata in anul 1999, divizia de telefonie mobila a RomTelecom si-a inceput activitatea comerciala in prima parte a anului 2000.



Cosmorom a raportat, la sfarsitul trimestrului al treilea din 2003, venituri operationale in suma 2,3 milioane euro, in vreme ce pierderile sale s-au ridicat la 7,4 milioane de euro.



Peste o saptamana, Consiliul de Administratie al RomTelecom va lua in discutie mandatarea conducerii companiei pentru a angaja o banca de investitii care sa analizeze optiunile in privinta diviziei de telefonie mobila.



Dan Nica, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, firmat recent ca



una dintre solutiile "probabile" pentru Cosmorom, divizia de telefonie mobila a RomTelecom, va fi o investitie intr-un pachet minoritar de actiuni.



De asemenea, Nica a aratat ca valoarea RomTelecom ar scadea cu 40% in cazul va renunta la divizia de telefonie mobila.



Cosmorom are un capital social de 3.597,5 miliarde lei.



(Sumele exprimate in dolari au fost calculate la un curs mediu de 33.055 lei, comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru anul 2002).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO