Companii

RTPR: Din mai au început să se aglomereze proiectele de finanţări. Avem vreo zece în curs

Costin Tărăcilă, managing partner al firmei RTPR Allen & Overy: Am devenit foarte flexibili cu clienţii existenţi, nu doar în termeni de onorarii, ci şi în ceea ce priveşte munca depusă, deoarece au apărut provocări noi.

Costin Tărăcilă, managing partner al firmei RTPR Allen & Overy: Am devenit foarte flexibili cu clienţii existenţi, nu doar în termeni de onorarii, ci şi în ceea ce priveşte munca depusă, deoarece au apărut provocări noi.

01.07.2010, 23:34 86

"Băncile au devenit mai dornice în a finanţa domenii precumenergia sau industria. Avem vreo zece proiecte de finanţări încurs, trei pentru centrale eoliene, un alt proiect pe zona deenergie, dar şi restructurări de credite mai vechi. Am observat otendinţă de aglomerare începând cu luna mai, de când au fostreluate şi o serie de proiecte mai vechi care au fost amânate", adeclarat Costin Tărăcilă, managing partner al firmei RTPR Allen& Overy.

Proiectele eoliene încep să devină o realitate în România,astfel că precum în imobiliare, trec din stadiul de "machetă" încel fizic.

"Este efervescenţă pe proiecte eoliene, cum era cu imobiliareleîn 2006-2007. Proiectele avansează, în condiţiile în care băncilefinanţează doar companiile care au obţinut autorizaţiile deconectare, de mediu şi de înfiinţare, de la ANRE", explică şi MihaiRistici, partener în cadrul firmei de avocatură.

Cu toate acestea, starea de incertitudine economică afectează şibusinessul avocaţilor, care nu se mai pot "lăuda" cu creşterile devenituri de 30-50% de la un an la altul, pe măsură ce clienţii lorsuferă. RTPR este o firmă cu 35 de avocaţi, dar care de laasocierea cu Allen & Overy nu a mai făcut publice datelefinanciare. "Anul 2010 este fluctuant şi imprevizibil în ceea cepriveşte volumul de muncă şi proiectele. Am devenit foarteflexibili cu clienţii existenţi, nu doar în termeni de onorarii, cişi în ceea ce priveşte munca depusă, deoarece au apărut provocărinoi. Pot spune în schimb că au apărut şi câteva proiecte noi, înzona fuziuni şi achiziţii, farma, şi pe finanţări, pe care ne-ampoziţionat bine", apreciază Tărăcilă.

Fuziunile şi achiziţiile şi finanţările bancare au ponderiapropiate în structura veniturilor, de câte 40%, dar creşterea TVAar putea avea consecinţe şi în piaţa tranzacţiilor.

"Pentru un private equity creşterea TVA-ului îţi dă completpeste cap planul de afaceri. În aceste condiţii, de ce te-ai maiînscrie la o licitaţie? Până acum au fost luate doar măsuri pasive,fără stimularea mediului privat. Listarea pachetelor deţinute destat la companii ar putea duce la revigorarea bursei şi ar fiatraşi totodată bani la buget. Totodată ar fi necesară şi otransparenţă în ceea ce priveşte cheltuielile, atât în acordareacontractelor, cât mai ales în executarea lor", mai spuneRistici.

Vânzarea Profi le-a adus avocaţilor de la RTPR un premiu pentruasistarea în cea mai mare tranzacţie din retail, în cadrul GaleiAvocaţilor, organizată de Ziarul Financiar, firma fiindnominalizată şi la alte patru categorii - cea mai mare finanţare,cea mai mare tranzacţie din servicii medicale, cea mai maretranzacţie din asigurări şi fonduri de pensii şi cea mai maretranzacţie cu un site.

Retail şi servicii medicale

Printre cele mai importante proiecte ale companiei în ultimul anse numără asistarea acţionarilor reţelei de supermarketuri Profi lavânzarea afacerii pentru 66 mil. euro sau consultanţa oferităfondului de investiţii Advent la achiziţia unui pachet majoritar deacţiuni în afacerea cu servicii medicale Centrul MedicalUnirea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO