Companii

Ruwel amana cu un an investitia de la Cluj

29.09.2006, 20:08 23

Cu toate ca anul trecut Ruwel isi anunta intentia de a demara productia la Cluj in 2007, in prezent cel mai mare producator de circuite integrate din Germania estimeaza ca activitatile de productie vor incepe doar la mijlocul anului 2008. Oficialii Ruwel spun ca intregul proiect din Romania va fi restructurat, ca urmare a schimbarilor de pe pietele internationale de componente electronice.
Ruwel trebuia sa demareze cea mai importanta investitie din Cluj, pentru productia de circuitele integrate, estimata la 80 de milioane de euro, insa in prezent compania a anuntat ca activitatile de productie vor incepe numai la mijlocul anului 2008.
"La scurt timp dupa vizita noastra in Romania, in timpul careia anuntam ca vom incepe investitia in scurt timp, un concern international a preluat actiunile Ruwel AG. Acest investitor accepta in linii mari strategia noastra de dezvoltare pe plan extern, dar vrea sa regandeasca detaliile inainte ca investitia sa fie demarata", a declarat pentru ZF Transilvania Wilfried Sehner, presedintele executiv al consiliului de adminstratie al Ruwel AG.
El spune ca procesul de regandire a conceptului este o chestiune de luni si ar putea fi definitiv in primele patru luni din 2007.
Sehner sustine ca planurile companiei germane prevad extinderea afacerii in mai multe locatii din Romania si, ulterior, in Europa de Est. "Acum n-am facut altceva decat sa ne urmam clientii care se afla deja in centrul si estul Europei, pentru ca 60% din vanzarile noastre se adreseaza industriei de automotive", a precizat Sehner.
El estimeaza ca targetul de vanzari pentru divizia clujeana a Ruwel, pentru primul an de productie, este de 30 pana la 50 de milioane de euro. Conducerea companiei germane a anuntat ca, in prima faza, fabrica Ruwel de la Cluj va produce componente pentru industria de automotive pentru clientii deja consacrati ai companiei, cum ar fi Siemens, Bosch si pentru Yazaki.
"Principalele piete pe care noi activam sunt cele de automotive si telecomunicatii. Cererea de pe piata de automotive este mare datorita numarului tot mai mare de componente electronice existente intr-o masina. De asemenea, industria de telecomunicatii este din nou in crestere, dupa ce in 2000 evolutia ei a fost puternic afectata de caderea pietei de IT", a mai declarat Wilfried Sehner. Conducerea Ruwel estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 165 de milioane de euro.
Anul trecut Ruwel AG a semnat un contract cu conducerea parcului industrial Tetarom pentru preluarea a sase hectare, pe care intentioneaza sa construiasca doua fabrici, una de 10.000 de mp si cealalta de 7.000 de mp. Ruwel AG este primul producator de placi cu circuite integrate din Germania si al doilea din Europa, avand fabrici deschise in Germania si Danemarca.
Ruwel-Werke a fost infiintata in 1945 de catre Fritz Stahl, producand capacitori. In 1956 Ruwel a fost prima companie europeana care a produs placi pentru circuite integrate, iar in 1971 compania germana a deschis prima filiala in Danemarca.
In 1993 compania a fost cumparata de catre investitorul german Bernd Zevers, prin holdingul EU-CO GmbH, devenind unul dintre cei mai importanti producatori mondiali de placi pentru circuitele integrate. Din 2001 firma a fost ofertata partial la Bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO