Companii

RWE: Romania este acum piata cheie pentru dezvoltarea grupului

28.11.2005, 19:23 26

Gigantul german de utilitati RWE, inscris in cursa pentru achizitia distributiei de electricitate Electrica Muntenia Sud, considera Romania ca fiind piata cheie pentru strategia de dezvoltare in Europa Centrala si de Est, a declarat la finele saptamanii trecute la Bucuresti Berthold Bonekamp, presedintele RWE Energy.

Strategia RWE pentru Romania vizeaza pe langa distributii de electricitate si capacitati de productie energie electrica, oportunitati in sectorul apei potabile sau pe piata de gaze.

"Pe langa sectorul de distributie, RWE este interesat si de alte proiecte de investitii din Romania - cu precadere in domeniul productiei de electricitate. Scopul nostru este sa avem o pozitie puternica pe piata locala si, folosind expertiza noastra, sa imbunatatim unitatile de productie din Romania, pentru o integrare optima in piata de energie din Uniunea Europeana", a spus Bonekamp.

Printre tintele RWE in Romania se afla complexul energetic Turceni, proiecte de hidrocentrale, nefiind insa exclusa o implicare si in producerea de energie electrica a centralei nuclearelectrice de la Cernavoda.

Concernul german RWE va ataca orice oportunitate pe piata energiei din Romania, indiferent de locatia geografica.

In competitia pentru achizitia a doua treimi din actiunile Electrica Muntenia Sud, asa-numita "perla a coroanei" Electrica, RWE este dispus sa plateasca un "pret corect", raportat la cat valoreaza cu adevarat compania.

"Primul pas in strategia noastra este un parteneriat strategic cu Electrica Muntenia Sud. Noi suntem un investitor pe termen lung. Dorim un statut de companie regionala pentru Electrica Muntenia Sud (EMS), care sa-i permita sa aiba atat autonomie, cat si calitatea de membru al grupului RWE. O alianta strategica intre RWE si EMS va aduce beneficii consumatorilor, actionarilor, angajatilor si publicului larg", adauga Bonekamp.

RWE Energy a depus documentele de pozitie pe 18 noiembrie 2005, pregatindu-se sa depuna oferta finala in ianuarie 2006.

La privatizarea EMS, RWE concureaza cu CEZ - Cehia, Enel - Italia, Gaz de France - Franta, E.ON, EnBW - ambele din Germania, Iberdrola, Union Fenosa din Spania, AES Corporation - SUA si EVN - Austria.

RWE a avut in 2002 sansa de a achizitiona EMS prin incredintare directa, insa la vremea respectiva politica de M & A a grupului german era orientata spre pietele de utilitati din Marea Britanie si America de Nord, ratand astfel sansa de a fi chiar primul investitor strain pe piata energiei din Romania.

RWE, cu afaceri anuale de peste 42 mld. euro, are o pozitie puternica pe piata Europei Centrale si de Est, avand operatiuni in Cehia, Ungaria, Slovacia si Polonia. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO