Companii

Sanofi a cumparat doar 3,4% din Zentiva in oferta publica

22.09.2009, 17:12 53

Grupul farmaceutic Sanofi-Aventis, actionarul majoritar alproducatorului Zentiva (SCD), a preluat doar 3,4% din actiunilecompaniei in urma ofertei publice incheiate ieri, potrivit datelordiviziei de brokeraj a BRD - Groupe Societe Generale, care aintermediat oferta.

Sanofi, care detinea inaintea ofertei circa 75% din actiuni, aplatit 9,9 mil. lei (2,4 mil. euro) insa nu a reusit sa obtina25,09% din capital, ceea ce i-ar fi permis sa delisteze compania depe Bursa. Aceasta nu este prima incercare a actionarilor de aobtine un pachet de peste 95% care putea garanta delistarea. In2005, dupa ce grupul ceh Zentiva a preluat controlul Sicomed, aderulat o oferta publica in urma careia a obtinut doar 25% dinactiuni, deoarece fondul de investitii QVT, un actionar minoritar,a cumparat la un pret peste oferta. Si in ultimele saptamani auexistat pe Bursa investitori care au cumparat actiuni din piatapeste pretul din oferta. Capitalizarea Zentiva la nivelul de 0,7lei la care s-a derulat oferta este de 287,7 mil. lei (67,7 mil.euro).

Grupul Sanofi-Aventis va pastra cele doua branduri pe piatalocala, insa consolideaza rezultatele celor doua companii. "Dinpunct de vedere comercial, vor exista in continuare doua branduricorporatiste - atat Sanofi-Aventis, cat si Zentiva, parte agrupului Sanofi-Aventis - sub care se vor desfasura activitatileoperationale la nivel de Romania", a spus Dan Ivan, country head alSanofi-Aventis si presedinte al Consiliului de Administratie alZentiva S.A.

Zentiva, cu o cota de piata de 3,7%, este al doilea producatorde medicamente de pe piata locala, iar combinarea celor doua firmefarmaceutice va crea cel mai mare jucator din piata, cu afaceriestimate de ZF la circa 200 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO