Companii

Scaderea euro a dat peste cap profitul El-Co

19.09.2005, 22:25 17

Grupul El-Co din Targul Secuiesc, care produce aparate pentru distributie si comanda electrica, a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de 19,1 milioane de lei (5,2 de milioane de euro) in crestere cu 2,9% fata de perioada similara a anului trecut, cand vanzarile companiei au fost de aproximativ 18,6 milioane de lei (5,6 milioane de euro).

Castigurile nete obtinute de companie au scazut insa, in prima parte a anului 2005 situandu-se la un nivel de 910.000 de lei (250.000 de euro), cu 12,1% mai putin decat in primul semestru al anului trecut.

Principalul motiv al reducerii profitabilitatii companiei este aprecierea leului in raport cu principalele monede internationale.

"Cursul valutar aproape ca ne-a omorat. Noi exportam foarte mult si, pe langa asta, preturile la intern sunt stabilite in euro", a spus Nunca Viorica, directorul economic al companiei. In primul semestru, El-Co a livrat la export aproximativ 36% din productia obtinuta.

O scadere mai accentuata a inregistrat-o profitul din exploatare, de pe urma activitatii de baza societatea castigand in primele sase luni aproximativ 1,4 milioane de lei (380.000 de euro), mai putin cu 27% fata de prima jumatate a anului 2004. "Profitul a fost afectat si de cresterea pretului la gaze naturale. In plus, a crescut si pretul materiilor prime", a precizat Nunca.

Reprezentantii El-Co sunt insa increzatori in potentialul companiei, estimand ca profitul anual va creste. "Am gasit solutii pentru a contracara cresterea pretului energiei electrice. Tot asa vom gasi solutii pentru a depasi problemele legate de fluctuatiile valutare. La sfarsitul anului vom obtine un profit net mai mare decat cel din 2004", a concluzionat Nunca.

El-Co este unul dintre cei mai importanti producatori de dulii ceramice din Romania. Compania mai produce sigurante electrice de joasa tensiune si aparataj electric de joasa tensiune pentru instalatii, dispunand de capacitati de productie pentru pulberui ceramice atomizate.

El-Co dispune de un capital social de 1,7 milioane de lei (490.000 de euro), valoarea nominala a unei actiuni fiind de 2,5 lei. Compania a fost privatizata in 1999 cand a devenit membra a grupului Delta din Canada.

In prezent canadienii de la Delta Transformer detin o participatie de 59% din actiunile El-Co.

Societatea este listata la Categoria Baza a Bursei Electronice Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare a tititlurilor El-Co fiind de 6,5 lei/ actiune. La acest nivel, capitalizarea bursiera a societatii este de 4,4 milioane de lei (1,6 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO