Companii

Scandia: Nu am gasit sinergii pentru achizitii pe piata locala

Scandia: Nu am gasit sinergii pentru achizitii pe piata locala

Adrian Gaspar, director general al Scandia

16.10.2008, 14:49 442

Noua fabrica, construita pe o suprafata de 20.000 de metri patrati si cu o capacitate totala de productie de 36.000 de tone anual, va deveni operationala anul viitor. 

"Nu vom opera la capacitate maxima din primul an de activitate, dar speram sa lucram la minim 60% capacitate de productie", a declarat Adrian Gaspar, director general al Scandia.
Capacitatea de productie pentru conserve a noii unitati va fi de 22.000 de tone anual, cu 1.000 de tone mai mult fata de capacitatea vechii fabrici. In cazul mezelurilor, directorul general spune ca va produce peste 20 de tone zilnic. "Nu am definit inca gama sortimentala la mezeluri, dar incercam sa lansam o gama traditionala, care cu siguranta nu se va pozitiona pe segmentul produselor foarte ieftine", a precizat el. 
Gaspar estimeaza ca in viitorul apropiat unul dintre cele mai mari ritmuri de crestere ale vanzarilor vor fi inregistrate pe segmentul premium al conservelor de carne.
"Estimam ca se vor cumpara mai multe produse premium anul acesta. Asteptam o crestere de pana la 3% a vanzarilor de conserve din carne pe acest segment", a mai spus directorul general al Scandia. 
Reprezentantii companiei estimeaza ca pana la sfarsitul anului Scandia va inregistra 50 mil. euro numai din vanzarea de conserve de carne, in conditiile in care producatorul din Sibiu a finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri de aproximativ 50 mil. euro.
Directorul general spune ca Scandia a fost ofertata de mai multe fonduri de investitii, insa nu a semnat nici un contract in acest sens. "Cred ca mai degraba ne-am alinia cu un fond de investitii, cu conditia ca acesta sa detina actiuni in minoritate. Doar in cazul in care ne-ar oferi o suma fabuloasa am vinde", a spus Gaspar. 
Intrebat daca a luat in calcul realizarea de achizitii pe piata locala sau internationala, el a spus ca deocamdata nu mai este momentul oportun pentru achizitii.
"Exista doua alternative prin care ne putem dezvolta afacerea. Fie facem achizitii, fie crestem exporturile. Insa cum acum nu mai este momentul oportun pentru achizitii, vizam cel putin dublarea exporturilor anul viitor. Nu am gasit sinergii pentru achizitii pe piata locala", a explicat el.
Desi compania si-a programat anul trecut un buget de 20-40 de milioane de euro pentru achizitii, acum declara ca, cel putin pe piata locala, nu ia in calcul nicio achizitie. Totusi Scandia a apelat la consultanti pentru a tatona piata internationala in vederea achizitiilor.
"Ne intereseaza, daca vorbim de piata externa, o raza de 1.000 km ca oportunitati de achizitii", a spus directorul general al Scandia.
Anul acesta, Scandia estimeaza ca va exporta 600 de tone de produse in tari precum Spania, Italia, Anglia, Germania, Grecia si chiar Irlanda. Recent compania a intrat in Ungaria cu marcile "Pate Sibiu" si "Traditii", in lantul de magazine Auchan.
"Anul viitor vrem sa exportam minim 1.200 de tone, deoarece piata conservelor din Romania a ajuns la maturitate, ceea ce ne determina sa cautam noi piete de desfacere", a spus reprezentantul Scandia.
Scandia Romana este controlata in proportie de 75% de compania Elga Comert Bucuresti, filiala a companiei elvetiene Elga Suisse Alimentari, 15% din procente fiind detinute de compania Spot Industrial, 5% de Sorin Bozdog, iar peste 4,2% de alte persoane fizice.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO