Companii

Scumpirea titeiului a urcat afacerile Petromidia la un miliard de dolari

28.07.2005, 19:06 19

Rompetrol Rafinare (Petromidia) a anuntat ieri o scadere a profitului net pe trimestrul al doilea fata de primul trimestru pe fondul reducerii marjelor de profit si a cresterii cifrei de afaceri fata de perioada similara a anului trecut. Situatiile financiare ale companiei s-au imbunatatit insa semnificativ fata de prima jumatate a anului 2004.

Petromidia a reusit sa isi majoreze cifra de afaceri cu peste 65%, aceasta atingand 989 de milioane de dolari fata de 600 de milioane de dolari in primele sase luni ale anului trecut.

Petromidia a inregistrat un profit net de 71 de milioane de dolari pe primele sase luni ale anului fata de 41 de milioane de dolari in primele trei luni. In perioada similara a anului trecut rafinaria inregistrase o pierdere de 19 milioane de dolari. Trimestrul al doilea al acestui an a reprezentat al treilea trimestru consecutiv in care Petriomidia merge pe profit.

Rezultatele anuntate de companie nu i-au luat prin surprindere pe investitorii de la Bursa de Valori. Cotatia actiunilor companiei nu a inregistrat modificari semnificative dupa anuntarea rezultatelor.

"Marjele de profit de pe piata au scazut cu aproximativ 40% pe trimestrul al doilea fata de primul trimestru. Aceasta tendinta s-a inregistrat in toata Europa", a declarat omul de afaceri Dinu Patriciu, principalul actionar al grupului Rompetrol. El a mai adaugat ca rafinaria s-a confruntat si cu "conditii mai dure de export" in al doilea trimestru.

Potrivit lui Patriciu, 35% din cresterea cifrei de afaceri a Petromidia s-a datorat scumpirii titeiului pe plan mondial, in timp ce restul cresterii s-a datorat majorarii activitatii companiei.

Rafinaria a procesat in prima jumatate a anului 1,81 milioane de tone de titei, mai mult de jumatate din cantitatea procesata anul trecut, care s-a ridicat la 3,3 milioane de tone. Compania estimeaza ca volumul de titei procesat in acest an se va ridica la 3,5 milioane de tone.

Pe primul semestru, o data cu cresterea cotatiei a titeiului, compania a beneficiat de pe urma cresterii diferentei dintre titeiul Ural, de calitate mai slaba pe care rafinaria il poate procesa si titeiul Brent utilizat ca referinta pe plan mondial.

Rezultatele prezentate ieri de Petromidia includ si activitatea celor doua subsidiare ale companiei, Rompetrol Downstream, care opereaza reteaua de benzinarii a grupului Rompetrol si Romoil, care opereaza depozitele si distributia en-gros. La inceputul anului trecut Petromidia a preluat activele Rompetrol Downstream, operatiunea contribuind la cresterea cifrei de afaceri si a marjelor de profit.

Cifra de afaceri de la nivelul intregului grup Rompetrol s-a ridicat in prima jumatate a anului la 1,06 miliarde de dolari, in crestere cu 67% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce profitul net s-a cifrat la 81 de milioane de dolari fata de o pierdere de 12 milioane de dolari in perioada similara a anului trecut.

Petromidia urmeaza sa externalizeze in urmatoarele luni in cadrul unor acorduri cu doi investitori strategici activitatile de productie a hidrogenului si acidului sulfuric de pe platforma Petromidia, prin construirea a doua noi fabrici care presupun investitii de aproximativ 35 de milioane de dolari fiecare. Patriciu nu a dorit sa precizeze numele investitorilor strategici cu care planuieste sa se asocieze. De altfel investitiile programate pentru urmatorii patru ani la Petromidia se ridica la aproape 300 de milioane de dolari.

Planurile companiei pentru perioada urmatoare includ de asemenea revitalizarea activitatii de petrochimie de pe platforma Petromidia prin marirea unor capacitati de productie si investitii in capacitati noi. Rafinaria intentioneaza de asemenea sa intre in productia de biodiesel, combustibil produs din rapita si utilizat exact ca motorina clasica.

Patriciu a spus ca activitatea companiei a fost afectata de scandalul punerii sub acuzare a mai multor manageri ai grupului in dosarul privatizarii Petromidia, care a culminat cu retinerea sa de catre procurori, in sensul ca au fost atrase finantari noi reduse fata de potentialul companiei, iar actionarii au avut de suferit ca urmare a scaderii valorii actiunilor pe Bursa. "Nu stiu in ce stadiu se mai afla dosarul la Parchet", a declarat ieri Patriciu.

Actiunile Petromidia, cotate la Bursa au incheiat sedinta de ieri la 0,0955 lei/actiune, in scadere cu aproape 2% fata de ziua precedenta. La acest pret, valoarea bursiera a companiei se ridica la 570 de milioane de euro. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO