Companii

Scumpirea utilitatilor a muscat din profitul Amonil

16.03.2005, 00:00 20


Producatorul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia a raportat o scadere cu aporape 70% a profitului in 2004. La sfarsitul anului, societatea a obtinut un profit brut de 0,24 milioane euro (9,6 mld. lei), fata de 0,77 milioane euro (29 mld. lei) in 2003.


Societatea a inregistrat totusi o crestere cu 15% a cifrei de afaceri, de la 56 de milioane de euro (2.100 mld. lei) in 2003, la 64,5 milioane de euro (2.615 mld. lei) la finele lui 2004.


In aceste conditii, scaderea profitului combinatului se datoreaza majorarii cheltuielilor cu materiile prime, determinate de cresterea pretului la gazele naturale si energie electrica.


La acestea se adauga scaderea pretului ingrasamintelor chimice la nivel mondial, la finalul anului trecut.


Profiturile societatii au suferit din cauza deprecierii cursului dolarului, in conditiile in care 90% din venituri provin din exporturi.


In aceste conditii, Amonil a anuntat ca-si va inceta activitatea de productie de la 1 aprilie si va concedia 90% din personal.


Conducerea societatii a explicat aceasta decizie prin faptul ca majorarea pretului la utilitati anuntata de guvern pentru aceasta data va conduce la pierderi in procesul de productie si va face imposibila activitatea societatii pe pietele externe.


Amonil s-a aflat in aceeasi situatie si in urma cu un an, insa atunci a reusit sa incheie un contract cu firma americana Transamonia, prin care urma sa livreze acesteia jumatate din productie (15.000 de tone pe luna). In schimb, cumparatorul s-a angaja sa prefinanteze productia societatii din Slobozia.


Anuntul de incetarea a activitatii a condus la o depreciere importanta a cursului actiunilor societatii listate pe Bursa de Valori. Ultimul pret de tranzactionare a fost de 550 lei/actiune, in scadere cu 13,4% comparativ cu sedinta precedenta. La acest pret, capitalizarea bursiera a societatii este de 17 milioane de euro.


Principalii actionari ai combinatului sunt companiile Eurotrading Chemicals si  Romferchim Bucuresti, care detin impreuna peste 55% din actiunile societatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO