Companii

Se înmulţesc fabricile pentru energiile verzi: După panouri solare urmează eolienele la Constanţa

15.06.2010, 23:32 28

Windex, un grup elveţian specializat în producerea de turbineeoliene, spune că va investi circa 20-25 de milioane de euro într-ounitate de producţie la Constanţa, fabrica urmând să fie primaunitate de acest tip de pe piaţa locală.

Investiţia elveţienilor vine în contextul în care Româniaexperimentează un adevărat boom în ceea ce priveşte dezvoltarea deproiecte eoliene, anul acesta fiind aşteptată intrarea în funcţiunea unor capacităţi de circa 400-600 MW, o creştere spectaculoasăcomparativ cu cei 14 MW în eolian care erau instalaţi la sfârşitulanului trecut.

"Investiţia în unitatea de la Constanţa va fi de circa 20-25 demilioane de euro. În două luni demarăm construcţia unităţii pe careo vom termina în 12 luni. Vom produce turbine de 225 KW, de micădimensiune, dar vom produce şi echipamente de 2,5 MW", a declaratNicolae Simion, directorul general al filialei locale a grupuluielveţian. Simion nu a dorit să precizeze cifra de afaceriînregistrată de Windex anul trecut.

"Banii vor fi atraşi atât din finanţări externe, cât şi dinsurse proprii. Este un potenţial foarte mare al pieţei localepentru proiectele eoliene şi acesta a fost factorul care a stat labaza deciziei noastre", a mai spus reprezentantul Windex.

În prezent, cel mai mare parc eolian care se află în faza finalăde construcţie este cel realizat de cehii de la CEZ în comunadobrogeană Fântânele.

În total, investiţia cehilor se va ridica la 1,1 miliarde deeuro, a doua parte a proiectului urmând a fi dezvoltată în comunaCogealac. Echipamentele pe care cehii le folosesc sunt livrate decătre gigantul american General Electric.

În afară de CEZ, şi-au mai anunţat intenţia de a investi pepiaţa locală giganţi precum Iberdrola (Spania), Verbund (Austria),Enel (Italia), dar şi companii locale, cum ar fi Petrom, cea maimare firmă din România.

"La final, vor fi create circa 100 de locuri de muncă laConstanţa, după finalizarea acestei investiţii. Deja avem scrisoride intenţie din partea unor dezvoltatori locali de proiecte eolieneîn ceea ce priveşte achiziţia de echipamente. Ne vom limita doar laproducţia de echipamente, nefiind în acest moment interesaţi dedezvoltarea pe cont propriu a unor parcuri", a mai spus Simion.Potrivit acestuia, Windex mai are fabrici de producţie a turbineloreoliene în Italia şi în India.

Anunţul elveţienilor vine în contextul în care la începutulacestei luni, la Satu Mare a fost finalizată o investiţie de 10milioane de euro într-o unitate de producţie a panourilorfotovoltaice.

Prin această investiţie, realizată de grupul Renovatio,înregistrat în Cipru, au fost create 17 noi locuri de muncă,momentan întreaga producţie fiind destinată exportului în ţări cutradiţie în ceea ce priveşte investiţiile în proiecte solare, cumar fi Italia sau Portugalia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO