Companii

Sectorul serviciilor incepe sa castige teren la Bursa

21.10.2005, 17:21 35

Structura pietei de capital din Romania se va schimba in urmatorii ani, in conditiile in care majoritatea companiilor care se vor lista la Bursa de Valori vor proveni din sectorul serviciilor.

Tendinta de crestere a ponderii sectorului de servicii in capitalizarea Bursei de Valori este evidenta, in conditiile in care 11 din cele 13 societati listate in ultimii ani provin din sectorul serviciilor, arata un studiu realizat de societatea de brokeraj Intercapital Invest.

"In acest moment este clar ca structura pietei de capital va inregistra modificari in urmatorii ani, ceea ce nu se stie inca este ritmul in care se vor produce aceste modificari. Daca dezvoltarea se va realiza exclusiv pe baza sectorului privat, ritmul va fi mai lent, insa daca statul va da si el o mana de ajutor prin listarea unora dintre companiile mari la care detine actiuni, schimbarile ar putea fi chiar spectaculoase", considera Razvan Pasol, presedinte Inter Capital Invest.

Pasol considera ca structura pietei de capital trebuie sa se modifice pentru a reflecta structura actuala din economie, unde serviciile detin cea mai importanta pondere. Tonul a fost dat de companiile din sectorul serviciilor financiare, care au fost mai deschise la ideea listarii pe piata de capital, ajungand sa detina in prezent aproape o treime din capitalizarea BVB. In schimb, celelalte ramuri din domeniul serviciilor sunt foarte slab reprezentate la Bursa, cu doar 0,2% din capitalizare.

Din acest punct de vedere, listarea in acest an a retailerului IT Flamingo International a reprezentat o premiera pentru piata de capital romaneasca, care va deschide calea pentru noi listari.

"In acest moment exista suficiente companii private mari in turism, imobiliare, retail, alimentatie publica si comert exterior, precum si societati de distributie sau de consultanta, care indeplinesc conditiile necesare pentru listarea la Bursa. Desi aceste companii nu sunt de dimensiuni foarte mari, precum Petrom sau Sidex, ele sunt destul de puternice pentru a sustine dezvoltarea pietei", spune Pasol.

"Listarea unor mari companii din domeniul serviciilor ar putea atrage mai multi investitori straini la BVB, dar, ceea ce este si mai important, va atrage alte categorii de investitori, care nu sunt inca prezenti pe piata, asa cum a aratat-o listarea Flamingo. Aceasta va contribui la intarirea pietei de capital autohtone", a explicat presedintele Intercapital.

Dezvoltarea sectorului serviciilor la Bursa este stimulata si de ratele mari de rentabilitate obtinute atat la nivelul economiei, cat si pe piata de capital. Companiile din sectorul serviciilor financiare inregistreaza in prezent rentabilitati de circa 40%. Rentabilitati ridicate se inregistreaza si in sectorul farmaceutic precum si in cel tehnologic.

"Aceasta rentabilitate ridicata a companiilor de servicii financiare se explica prin faptul ca piata este inca insuficient acoperita, existand in continuare suficient loc de crestere pentru firmele din domeniu", a mai aratat Pasol.

Potrivit aceluiasi studiu, la nivelul numarului de emitenti Bursa reflecta structura economiei din anul 1989, firmele listate reprezentand in cea mai mare parte sectoarele industriale, desi ponderea majoritara in capitalizare o detin serviciile financiare si companiile care asigura materii prime.

Aceasta arata ca piata este in continuare eterogena si nu reflecta realitatile din economie, cum se intampla in economiile dezvoltate.

Una din principalele probleme ale pietei de capital din Romania il reprezinta numarul mic de listari, precum si lipsa unor companii mari si suficient de lichide care sa absoarba investitii mari din partea fondurilor straine. Acest lucru s-ar putea schimba o data cu listarea unor companii din sectorul utilitatilor, precum Transgaz, Electrica sau RomTelecom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO