Companii

Seful Prospectiuni: Compania va valora peste 500 mil. euro

Seful Prospectiuni: Compania va valora peste 500 mil. euro

Traian Gubandru, director general Prospectiuni Bucuresti: Intentionam sa patrundem cu o echipa seismica pe piata internationala prin participarea la mai multe licitatii. Este posibil ca aceasta echipa sa lucreze in Libia. Investitia necesara pentru acest lucru se ridica la 14 milioane de euro. Planul nostru este ca, pe termen mediu, serviciile externe sa detina o pondere de 30% din cifra de afaceri.

24.07.2007, 19:41 176

Prospectiuni Bucuresti (PRSN), compania controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, emitenta uneia dintre actiunile "vedeta" ale pietei RASDAQ in ceea ce priveste cresterea inregistrata de la inceputul anului, ar putea ajunge pe termen mediu sa valoreze peste 500 de milioane de euro, adica aproape dublul valorii actuale, potrivit directorului general al companiei, Traian Gubandru.
Compania este singurul furnizor de servicii de prospectiuni geologice din Romania si mizeaza in acest an pe afaceri de peste 50 de milioane de euro.
In prezent, capitalizarea Prospectiuni se ridica la 281 de milioane de euro, dupa ce actiunile au crescut de peste 7 ori de la inceputul anului. Actiunile Prospectiuni, care au inchis ieri la pretul de 490 de lei, se situeaza pe locul al doilea in topul celor mai scumpe actiuni de pe Bursa, dupa cele ale Cocor Bucuresti, cotate la 510 lei/actiune.
"In perioada urmatoare, valoarea societatii va creste. Este posibil ca valoarea de piata a acesteia sa depaseasca 500 de milioane de euro, dublu fata de valoarea actuala datorita performantei economice a activitatii desfasurate", spune Gubandru.
Compania executa lucrari geologice si geofizice pentru descoperirea, extinderea si detalierea zacamintelor de hidrocarburi. Principalul factor care va contribui la dezvoltarea afacerilor derulate este aprecierea cotatiilor internationale la titei.
"Cu cat creste barilul de titei, cu atat creste interesul companiilor pe segmentele de explorare si productie, iar acest lucru influenteaza pozitiv afacerile noastre", explica Gubandru. Acesta nu a precizat daca in ultima perioada a existat vreo oferta de preluare a companiei.
Omul de afaceri Ovidiu Tender a vandut in luna iunie pachete de actiuni reprezentand circa 12% din capitalul social, pentru a creste lichiditatea actiunilor. De asemenea, el a anuntat intentia de a derula o majorare de capital, urmata de o splitare a actiunilor.
Titlurile Prospectiuni au fost cele mai tranzactionate in ultimele cinci sedinte de pe bursa RASDAQ, cu un rulaj de
8 milioane de euro si o crestere de aproape 25%.
In primele cinci luni ale anului, Prospectiuni Bucuresti a inregistrat o cifra de afaceri de 20,1 milioane de euro, nivel similar cu cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, si un profit net de 5 milioane de euro, in crestere cu 66% comparativ cu aceeasi perioada din 2006.
"Pentru anii 2008-2009 estimam o crestere a cifrei de afaceri cu 18%, respectiv 34% fata de anul 2007, crestere bazata in special pe sporul de productie contractata. In prezent, portofoliul de afaceri este format in proportie de 43,5% din servicii prestate pentru Petrom, 26,1% din contractele pentru Romgaz, 14,6% pentru Toreador Resources, 5,6% pentru Aurelian Oil&Gas si 10,2% pentru alti cleinti", a explicat Gubandru.
Pentru anul acesta compania si-a bugetat venituri in valoare de 173,1 milioane de lei (51 milioane euro) din care majoritatea sunt venituri din exploatare.
Unul dintre principalele obiective pe termen mediu ale companiei este echilibrarea portofoliului de lucrari prin obtinerea a aproximativ 30% din cifra de afaceri prin intermediul contractelor externe. In prezent, contractele prestate in exterior reprezinta o parte nesemnificativa din cifra de afaceri a companiei.
"Intentionam sa patrundem cu o echipa seismica pe piata internationala a serviciilor de profil prin participarea la mai multe licitatii. Este posibil ca aceasta echipa sa lucreze in Libia. Investitia necesara pentru acest lucru se ridica la 14 milioane de euro", a mai spus reprezentantul Prospectiuni Bucuresti. In prezent, compania lucreaza prin intermediul a 6 echipe care au in componenta intre 400 si 900 de persoane, comparativ cu anii '90 cand compania era prezenta doar prin intermediul a doua echipe.
"Asigurarea fortei de munca necesara ar putea deveni o problema. Acum, nu ne confruntam cu aceasta situatie deoarece in cadrul companiei se desfasoara programe prin care se urmareste perfectionarea si instruirea fortei de munca existente", spune Gubandru.
Printre clientii internationali cu care colaboareaza compania se numara OMV - Austria, actionarul majoritar al Petrom, Regal Petroleum, Sterling Resources, Amromco, Tullow Oil.
Potrivit reprezentantului Prospectiuni, compania nu are concurenta pe plan intern din partea altor companii romanesti. Pe plan international, marele concurent in formare la ora actuala sunt firmele chinezesti.
"In ultimii ani, pe piata internationala, companiile geofizice chinezesti au inceput sa-si faca simtita prezenta din ce in ce mai puternica, devenind un concurent important pentru toate companiile. Cu toate acestea, politica noastra este sa ne mentinem prezenta pe piata din Romania la un nivel de cel putin 90% si sa patrundem pe piata internationala cu cel putin o echipa seismica", spune Gubandru.
Bugetul de investitii pentru anul acesta este de aproximativ 10 milioane de euro, fonduri destinate in special achizitiei de echipament tehnologic.
Actiunile Prospectiuni Bucuresti au crescut de la inceputul anului de peste 7 ori, cresterea bazandu-se in special pe rezultatele financiare raportate de companie. Astfel, Prospectiuni a realizat anul trecut afaceri de 58,5 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 50%, si un profit net de 11,3 milioane de euro, adica de cinci ori mai mult fata de rezultatul consemnat in 2005.
La pretul actual, actiunile Prospectiuni au un PER (pret raportat la profitul pe actiune) de circa 25, calculat pe baza profitului din 2006.
Prospectiuni detine, de asemenea, suprafete importante de teren, pe care actionarul majoritar intentioneaza sa dezvolte proiecte imobiliare.
Actionarul majoritar al Prospectiuni este compania Tender din Timisoara, controlata de Ovidiu Tender. In ultima perioada, Tender a vandut mai multe pachete de actiuni la Prospectiuni, in urma acestor tranzactii participatia Tender SA scazand la 71,71%. Principalul motiv care a stat la baza acestei decizii a fost intentia de crestere a lichiditatii companiei.
Ceilalti actionari semnificativi ai companiei sunt SIF Muntenia care detine un pachet de 11,85% din actiuni si fondul de investitii olandez MEI Roemenie & Bulgarije, cu 5,01% din capitalul social.
Actionarii Prospectiuni au aprobat recent majorarea capitalului social cu 49,4 milioane de lei (15,8 milioane de euro), la 53,9 milioane de lei (17,2 milioane de euro) prin incorporarea profitului net din 2006. Compania va emite 19,7 milioane de actiuni noi, care vor fi distribuite cu titlu gratuit actionarilor, fiecare urmand sa primeasca 11 actiuni noi la fiecare actiune detinuta anterior.
Ovidiu Tender mai detine pachetul majoritar de actiuni la o alta companie din sectorul serviciilor petroliere, Atlas Gip Ploiesti (ATGJ), care valoreaza pe RASDAQ 30 de milioane de euro, si la producatorul de utilaje industriale Vulcan Bucuresti (VULC), in valoare de 40 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO