Companii

Septimiu Postelnicu, HVB Leasing: Consolidarea pietei va incepe in 2008

Septimiu Postelnicu, HVB Leasing: Consolidarea pietei va incepe in 2008

Septimiu Postelnicu, director general al HVB Leasing

22.08.2006, 19:12 247

Septimiu Postelnicu, directorul general al HVB Leasing, spune ca extinderea retelei in teritoriu si a portofoliului sunt tot mai importante pe piata de leasing in perspectiva aderarii.
"Anul urmator se anunta de pe acum a fi un an de adaptare a pietei de leasing la toate aceste noi reglementari specifice impuse de autoritati sau de ordin general implicate de aderarea la Uniunea Europeana. Faza de consolidare si maturizare a pietei de leasing va incepe in 2008", spune Septimiu Postelnicu, director general al HVB Leasing.
In prezent, societatile de leasing de pe piata locala mai au la dispozitie, potrivit reglementarilor in vigoare, doar cateva luni pentru ca pana la sfarsitul anului sa ajunga la un capital social de cel putin 200.000 de euro.
HVB Leasing a incheiat in primul semestru contracte in valoare de 98 de milioane de euro, in crestere cu 58% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea din primul semestru se datoreaza, potrivit lui Postelnicu, deschiderii unor noi birouri in orase importante din tara.
,,Prezenta HVB Leasing in teritoriu s-a consolidat cu trei sucursale: Pitesti, Craiova si Bacau", spune Postelnicu. El mizeaza si in a doua jumatate a anului pe aceeasi strategie de extindere.
,,Dezvoltarea cea mai ambitioasa se realizeaza insa pe partea de produse. Pregatim pentru anul viitor noi pachete de servicii si produse", spune Postelnicu.
Anul trecut compania a incheiat contracte in valoare de 136,2 milioane de euro, cu peste 70% fata de anul precedent, fiind una dintre cele mai importante zece companii de pe piata locala, dupa valoarea contractelor incheiate.
Planurile HVB Leasing pentru acest an au in vedere contracte in valoare de 160 de milioane de euro, in crestere cu aproximativ 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit oficialilor. In plus, societatea de leasing este implicata alaturi de Unicredit Leasing in cadrul unui proces de consolidare ca urmare a fuziunii la nivel international dintre HVB Bank si UniCredit.
Portofoliile si competentele celor doua companii sunt complementare, HVB Leasing fiind foarte bine pozitionata pe segmentul leasingului imobiliar si al autovehiculelor, in timp ce UniCredit Leasing este specializata in special pe segmentul echipamentelor industriale.
Piata de leasing a fost in ultimii ani unul dintre cele mai dinamice sectoare economice. Cu o valoare a contractelor de 2,2 miliarde de euro, piata de leasing a crescut de doua ori si jumatate in ultimii patru ani.
Cea mai mare parte a cresterii a fost datorata pietei auto, care detine aproximativ 90% din valoarea totala a contractelor incheiate anul trecut.
Cu toatre acestea, piata de leasing ar putea ajunge in urmatorii trei-cinci ani pana la 5 miliarde de euro, dar aceasta doar in conditiile in care pe langa segmentul auto sa se dezvolte sustinut si segmentul imobiliar si cel de echipamente.
HVB Leasing face parte din Asociatia de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB), o asociatie infiintata in a doua parte a anului 2004, care reprezinta interesele a 18 societati de leasing si insumeaza aproximativ 60% din piata de profil din Romania, potrivit propriilor estimari.
Dintre membrii ALB mai fac parte Afin Romania, Alpha Leasing, BRD Sogelease, BT Leasing Transilvania, EFG Eurobank Leasing, Finans Leasing, Immorent Romania, ING Lease, Italo Romena Leasing, Motoractive, Piraeus Leasing, Raiffeisen Leasing, TBI Leasing, UniCredit Leasing si Volksbank Leasing.
ALB nu este singura asociatie de profil de pe piata, in anul 1996 fiind infiintata Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO