Companii

Service-ul sustine acum activitatea dealerilor de masini

06.06.2010, 23:12 17

Bas Kasteel, directorul de servicii postvanzare, marketing sivanzari in cadrul Toyota Europa, se asteapta ca masurile deausteritate adoptate de Guvern, prin reducerea salariilorbugetarilor cu 25%, sa afecteze si mai mult vanzarile de masini pepiata locala.

"Masurile adoptate de Guvern legate de salariile bugetarilor voravea un impact asupra vanzarilor de masini. Din acest motiv pe oastfel de piata noi incercam sa ne concentram pe cota de piata sinu pe atingerea unui anumit volum", a subliniat directorul ToyotaEuropa.

Astfel, este posibil in acest an ca vanzarile de masini pe piatalocala sa nu atinga nici nivelul de 100.000 de unitati, cel maioptimist scenariu avansat de jucatorii din industria auto.

In prezent costurile fixe ale unui dealer Toyota de pe piatalocala sunt acoperite in proportie de 70-90% de profitul obtinut deservice. Spre comparatie, la nivel european ponderea este demaximum 50%, in timp ce exista centre care isi acopera costurileintegral din activitatea de postvanzare.

"Nu este o regula ca acest procent sa fie mai ridicat in tarasau in Bucuresti. In tara, spre exemplu, discutam atat de oinvestitie mai mica, cat si de salarii mai mici", a subliniat RaduPetrescu, director after-sales Toyota Romania.

In prezent reteaua de dealeri ai Toyota este alcatuita din 19dealeri care detin 23 de spatii, dupa ce la finele anului 2008 pefondul crizei economice au fost inschise trei showroomuri dinBucuresti, in conditiile in care vanzarile acestora nu maiacopereau costurile legate de chirie.

La nivelul primelor patru luni ale acestui an vanzarile Toyotaau inregistrat un declin de 33% la aproape 700 de autoturisme, inconditiile in care piata masinilor de import a scazut cu 41%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO