Companii

SIF Muntenia a crescut mai putin decat inflatia

03.02.2004, 00:00 20

SIF Muntenia a anuntat ieri ca a indeplinit in proportie de 99% prevederile Bugetului de Venituri si Cheltuieli pe anul trecut, inregistrad un profit net de 356,7 miliarde de lei, fata de 360,7 miliarde de lei cat prevedea bugetul de la inceputul anului. Fata de anul anterior profitul a fost cu 8,5% mai mare n timp ce inflatia s-a ridicat la 14,1%. Veniturile totale ale SIF Muntenia au fost anul trecut 594 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile au insumat 230 miliard de lei.
Cea mai mare parte a veniturilor tuturor celor cinci SIF-uri provin din dividendele incasate, in special de la cele mai mari banci romanesti, Banca Comerciala Romana si BRD. La acestea se adauga si pachetele de actiuni vandute la un pret mai mare decat cel la care au fost dobandite.
Cele mai importante tranzactii de acest fel au fost anul trecut pentru SIF Muntenia vanzarea  pachetelor de actiunilor detinute la Romcim Bucuresti si la Demir Romlease, care au adus un profit de aproximativ 100 miliarde de lei doar in primele trei luni ale anului.
Profitul pe actiune al societatii de investitii financiare pe anul trecut se ridica la 498 de lei, iar ultimul pret de ieri al actiunilor la Bursa a fost de 3.900 lei/actiune. Nivelul dividendelor care vor fi distribuite de societate va fi discutat de actionari in a doua jumatate a lunii aprilie.
SIF Muntenia este singura dintre societatile de investitii financiare care nu isi administreaza singura portofoliu, ci a apelat la o societate de administrare a investitilor, Muntenia Invest.
Ca majoritatea SIF-urilor, Muntenia va directiona in urmatorii ani o parte semnificativa a investitiilor catre industruia turistica. Societatea a cumparat anul trecut o societate care detinea un teren si mai multe spatii de cazare in apropiere de Mamaia, cu intentia de a realiza un sat de vacanta. Investitiile in acest proiect se vor ridica la cateva milioane de dolari. Pretul tranzactiei a ridicat multe semne de intrebare. Printre celalalte companii la care SIF Muntenia a cumpara anul trecut pachete de actiuni se numara producatorul de obiecte din ceramica Sanex Cluj-Napoca si producatorul de mase plastice Plastex Tulcea. Intre timp, pretul actiunilor Sanex s-a dublat.
O alta societate de investitii financiare care a publicat ieri rezultatle financiare preliminate este SIF  Transilvaia. Profitul net preliminat al acesteia este de 352,3 miliarde de lei, cu doua miliarde de lei mai putin decat profitul net anuntat anterior. Profitul pe actiune al societatii de investitii financiare este de 645 de lei si reprezinta 13% din ultimul pret de la Bursa al actiunilor. SIF Transilvania a fost cotata la finalul sedintei de ieri la 4.900 lei/actiune.
Actiunile celor cinci societati de investitii financiare au urcat la Bursa cu 13,5% de la inceputul anului, ceea ce ii face pe brokeri sa spuna ca la preturile actuale SIF-urile pot fi o investitie buna doar pe un termen mai lung. "Preturile actiunilor SIF la Bursa sunt mari in comparatie cu rezultatele financiare raportate. Evolutia viitoare a acestor actiuni depinde insa de evolutia de ansamblu a economiei romanesti," este de parere Adrian Caramiha, treder la BRD Securities. Fiecare din cele cinci SIF-uri detinne pachete de actiuni la cateva sute de companii romanesti, care acopera practic toate domeniile de activitate. Caramiha a mai adaugat ca un factor decisiv in evolutia actiunilor SIF-urilor sunt prevederile care vor aparea in legea consolidata a pietei de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO