Companii

SIF Muntenia a inceput si anul acesta cu pierderi

01.03.2005, 00:00 25

SIF Muntenia este singura dintre cele cinci societati de investitii financiare SIF) care nu a raportat profit pentru luna ianuarie.


Societatea a inregistrat luna trecuta o pierdere de peste 100 de milioane de lei (2.700 de euro), cea mai mare parte datorandu-se cheltuielilor de administrare. Societatea nu a raportat pe luna ianuarie nici o vanzare semnificativa de actiuni.


Dintre celelalte patru SIF-uri, Oltenia a raportat cel mai mare profit, de 2,4 milioane de euro, datorat in mare parte tranzactiilor realizate de aceasta pe piata de capital.


Brokerii de pe Bursa spun insa ca rezultatele pe care SIF-urile le inregistreaza in prima luna a anului nu sunt concludente pentru rezultatele cu care vor incheia anul.


"Perioada de timp este prea scurta si nu se poate trage o concluzie pe baza lor cu privire la evolutia societatii", a declarat Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea Euro Invest Vision.


O buna parte din veniturile SIF-urilor provin din dividendele pe care le incaseaza de la societatile detinute in portofolii, iar acestea sunt incasate la jumatate anului. SIF Muntenia s-a dovedit insa mai activa pe piata de capital in luna februarie, cand a achizitionat un pachet de 2% din actiunile Biofarm, listate pe Bursa Electronica RASDAQ, cu 23,6 miliarde de lei (0,6 milioane de euro). De asemenea, SIF Muntenia a vandut intregul pachet de 15,4% din actiuni, detinut la societatea de prospectiuni geologice Foradex Bucuresti, pentru 41,1 miliarde lei (1,1 mil. euro).


SIF Muntenia a inceput si anul 2004 cu pierderi, insa s-a redresat pe parcurs, reusind sa obtina un profit de aproape 11,4 milioane de euro la sfarsitul anului. Reprezentantii societatii afirmau ca politica societatii este de a incepe in primele luni ale anului negocieri pentru vanzarea unor pachete de actiuni, tranzactiile, fiind definitivate in a doua jumatate a anului.


Valoarea unitara a activului net al SIF Muntenia la sfarsitul lunii ianuarie era de 7.200 de lei, cea mai mica dintre cele cinci SIF-uri.


Principalul motiv pentru aceasta valoare scazuta este faptul ca SIF Muntenia are cel mai mare capital social dintre toate societatile de investitii financiare.


SIF Muntenia, la fel ca si alte trei SIF-uri, a convocat Adunarea Generala a Actionarilor pentru data de 22 aprilie pentru aprobarea situatiilor financiare pe anul trecut si a dividendelor pe care le va plati in acest an. Potrivit reprezentantilor societatii dividendul brut care va fi propus actionarilor va fi apropiat de nivelul de anul trecut, 400 lei/actiune.


SIF Muntenia a fost cotata ieri la Bursa de Valori la 10.700 lei/actiune, capitalizarea bursiera a acesteia fiind de 233 de milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO