Companii

SIF Oltenia a inceput anul cu profit de 3 mil. dolari

17.02.2004, 00:00 14

SIF Oltenia a inregistrat in luna ianuarie un profit net de 95,2 miliarde de lei (3 milioane de dolari), o treime din profitul inregistrat pe intreg anul trecut. Valoarea activului net pe actiune al SIF Oltenia a crescut, in acesta perioada cu 5,2% si a ajuns la 10.125 lei. Societatea de investiti financiare a trecut astfel in fruntea SIF-urilor din punctul de vedere al activului net pe actiune.
Profitul si cresterea activului nu s-a datorat principalei surse de venituri a SIF-urilor, dividendele, ci vanzarii unui pachet minoritar de actiuni in cadrul celei mai mari tranzactii de pe piata romaneasca de capital de la inceputul asestui an. "Profitul se datoreaza vanzarii pachetului de actiuni detinut la Comcereal Alexandria in luna ianuarie," a declarat pentrui ZF Tudor Ciurezu, directorul economic al SIF Oltenia.
Societatea de investitii financiare a vandut luna trecuta grupului american Cargill pachetul de 20,7% detinut la Comcereal Alexandria pentru 184 miliarde de lei, in cadrul unei oferte publice de preluare.  Comcereal are ca obiect de activitate conditionarea si depozitarea cerealelor. Pretul oferit americani in cadrul ofertei de preluare pentru o actiune cu valoarea nominala de 25.000 de lei a fost de 64.227 de lei.
Tudor Ciurezu a mai explicat ca majorarea activului net se datoreaza pe de o parte tranzactiei de vanzare a actiunilor Comcereal, dar si cresterii cotatiilor actiunilor cotate la BVB si pe piata RASDAQ. Actiunile sunt inregistartre in activul net al SIF-urilor, conform normelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare la pretul mediu din ultimele 12 luni.
Societatea a obtinut anul trecut un profit net de 288,3 miliarde de lei (497 lei/actiune), iar directorul economic al acesteia a declarat ca decizia privind valoarea dividendului din acest an ce va fi propusa actionarilor de catre conducerea SIF urmeaza sa fie luata in luna martie. Adunarea Generala a Actionarilor, care va aproba repartizarea profitului urmeaza sa se desfasoare pe 23 si 24 aprilie. In ultimii doi ani, societatea a distribuit un dividend brut de 300 lei/actiune.
La finaluni lunii ianuarie, SIF Oltenia detinea titluri de stat si depozite bancare in valoare de 730 miliarde de lei (23 mililoane de dolari). Reprezentantii tuturor SIF-urilor spun ca sunt reticenti fata de demararea unor investitii noi atata timp cat nu cunosc prevederile legislatiei care le va reglementa activitatea. Proiectul legii consolidate a pietei de capital, care va include si prevederi privind functionarea SIF-urilor se afla inca pe masa CNVM. Dupa aprobarea legii de catre Parlament, CNVM ar putea emite un regulament care sa detalieze prevederile din lege in privinta activitatii SIF-urilor. Un lucru este insa sigur, nici legea nici regulamentul nu vor contine prevederi legate de pragul maxim de detinere la un SIF. Conform reprezentantilor CNVM, pragurile de detinere, vor putea fi modificate doar prin decizia actionarilor.
Desi valoarea activului net pe actiune al SIF Oltenia este cel mai mare dintre SIF-uri, cotatia actiunilor la Bursa este cea mai mica. Actiunile societatii au urcat ieri la Bursa cu 3% pana la 3.450 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a societatii este de 63 milioane de dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO